Cel mai mare proiect pe fonduri europene din oraş. Zeci de milioane de euro de la UE pentru un pasaj subteran

Primarul Nicolae Robu a anunţat că a fost depus cel mai mare proiect de infrastructură mare din Timişoara, care va fi finanţat din fonduri europene şi care presupune construirea unui pasaj subteran în zona fostei fabrici Solventul, care va fi traversată la suprafaţă de nouă linii de tren şi prin care se va crea o nouă conexiune între partea de nord şi cea de sud - sud-vest a municipiului.

RomaniaTV.net
20 mart. 2019, 13:54
Cel mai mare proiect pe fonduri europene din oraş. Zeci de milioane de euro de la UE pentru un pasaj subteran

În proiectul de circa 150 de milioane de lei (30 de milioane de euro) sunt incluse mai multe lucrări, precum transformarea Căii Bogdăneştilor în bulevard, crearea unui nou tronson de linii de tramvai, în lungime de aproape cinci kilometri, în prelungirea Bogdăneştilor, pe sub noul pasaj subteran până la Gara de Nord. Inclusă în proiect este şi construirea unui pod nou peste Bega, de la ieşirea din pasaj.

„A fost depus proiectul de reabilitare a liniei de tramvai şi a tramei stradale de pe Calea Bogdăneştilor, de la intersecţia cu bulevardul Cetăţii până la calea ferată Solventul, unde se va face ulterior joncţiunea cu strada Gării. Proiectul de amenajare pentru strada Gării nu este încă depus, dar în curând îl vom depune. La ieşirea din pasajul Solventul vom avea un sens giratoriu din care o ramificare va fi spre canalul Bega spre noul pod Solventul, care va realiza o nouă legătură extrem de importantă între partea de S-SV cu cea de nord a oraşului. Se va ajunge la o nouă arteră de circulaţie în oraş, care acum nu există. În zonă vor fi mai multe lucrări, inclusiv un bypas la Inelul 4, care va asigura descărcarea unei părţi a traficului pe acest traseu pentru a nu fi supraîncărcat bulevardul Dâmboviţa”, a detaliat primarul Nicolae Robu.

Proiect este de 149 milioane de lei, iar valoarea eligibilă este de 91,5 milioane lei şi se vor reabilita cinci km cale simplă, cu şapte staţii pentru transportul public, vor fi două benzi auto pe fiecare sens, cu liniile de tramvai pe mijloc, care în pasajul Solventul vor fi înierbate, cu un sistem de irigare care să menţină permanent iarba proaspătă.

După ce proiectul va fi declarat eligibil, va urma licitaţia pentru proiectul tehnic şi de execuţie.