Cel mai mare regret al Reginei Elisabeta a II-a. O decizie luată în anii ’60 o apăsa neîncetat

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, dar și cel mai îndrăgit, a rămas încă din anii '60 cu un regret care a apăsat-o până la moarte.

09 sept. 2022, 14:11
Cel mai mare regret al Reginei Elisabeta a II-a. O decizie luată în anii ’60 o apăsa neîncetat

Cel mai îndrăgit monarh din istoria Regatului Britanic, Regina Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 96 de ani. Oamenii, vizibil afectați de tragicul eveniment, s-au strâns la Palatul Buckingham pentru a cânta „God Save the Queen”, imnul monarhiei britanice.

Regina a fost întotdeauna lăudată de istorici și politicieni, datorită firii sale consecvente și a înțelepciunii cu care a guvernat, neuitând să fie în același timp jovială și deschisă față de oameni.

Însă, după o domnie de șapte decenii, fiind singurul monarh care a sărbătorit Jubileul de Platină, a trecut și prin momente mai dificile. Chiar dacă a respectat tradiția monarhiei britanice de a nu vorbi public despre viața privată, Elisabeta a II-a a dezvăluit de câteva ori care sunt lucrurile care au deranjat-o și deciziile pe care le-a regretat.

O perioadă dificilă din viața reginei a fost în anul 1992, când în familia regală britanică s-au petrecut numeroase despărțiri, printre care și cea dintre Prințul Charles și Prințesa Diana, care a fost o perioadă îndelungată pe primele pagini ale tabloidelor din Marea Britanie.

Citește și: Momentul jenant ascuns în sertarul istoriei. Un film pentru adulți a fost promovat în Marea Britanie, fix în timp ce Regina Elisabeta a II-a se plimba cu Nicolae Ceaușescu, în caleașcă (VIDEO)

Regina Elisabeta a II-a: „Cel mai mare regret”

În anul 1966, Regina Elisabeta a II-a a trebuit să țină piept uneia dintre cele mai mari tragedii civile din secolul XX, mai multe reziduuri de cărbune s-au desprins și au alunecat pe panta unui munte din Țara Galilor. Avalanșa a distrus satul minier Aberfan și a ucis 144 de persoane, printre care și foarte mulți copii mici. La acel moment, monarhul a decis să nu viziteze satul, iar această decizie a atras asupra ei critici dure și speculații asupra motivului pentru care nu a mers în Aberfan, conform HotNews.

Prințul Philip a fost cel care a mers atunci în locul în care s- produs tragedia, Regina Elisabeta vizitând satul la 8 zile de la accident, pentru a vedea pagubele suferite și să vorbească cu cei ce au supraviețuit.

Patru decenii mai târziu, în 2002, monarhul a declarat că decizia de a nu merge în Aberfan, imediat după tragedie, a fost cel mai mare regret al vieții ei.

„Primele sale gânduri s-au îndreptat spre nepoții ei și pentru prima dată ea a pus familia deasupra datoriei. A fost o greșeală însă să lași națiunea să creadă că nici ei, nici altcuiva din Familia Regală, nu îi pasă de tragedie”, a scris jurnalista britanică și biografa regală Penny Junior, în cartea sa „The Firm”. Aceasta a mai scris și că suspectează că regina regretă și „instinctele sale din săptămâna ce a urmat morții (prințesei) Diana.”

Citește și: Istoricul relației tensionate dintre Regina Elisabeta și Prințesa Diana. De ce regina, la vârsta de 50 de ani, nu o plăcea deloc pe soția fiului ei, Charles și de ce s-a opus căsătoriei?!