Cel mai mic prematur îngrijit la Maternitatea Cantacuzino din Capitală: o fetiţă de 600 de grame născută la 24 săptămâni de sarcină

Peste 50 de copii născuți prematur s-au întâlnit sâmbătă la Maternitatea Cantacuzino din Capitală cu medicii care i-au adus pe lume și le-au salvat viața, în cadrul Zilei Prematurului, organizată cu sprijinul Organizației Salvați Copiii. Printre aceştia s-a aflat şi o fetiţă din Bucureşti, acum în vârstă de doi ani, care s-a născut prematur cu numai 600 de grame la 24 de săptămâni de sarcină. 

17 sept. 2016, 11:12

Ziua Prematurului organizată la Maternitatea Cantacuzino a ajuns deja la ediția a doua, iar anul acesta au participat copii născuți prematur în perioada 2009-2015. Evenimentul a avut loc în amfiteatrul unității medicale, însă echipa spitalului le-a pregătit și o surpriză: copiii s-au putut juca și în curtea interioară, unde au avut la dispoziție o mulțime de jucării, salteluțe și activități special gândite pentru aceștia. În plus, fiecare copil a primit o fotografie la plecare.

„Ideea acestei zile speciale a fost a mea, m-am inspirat după modelul unui medic din Sibiu. Îmi doresc să rămână o tradiție a maternității, este o ocazie bună de a ne revedea pacienții și de a observa cum au evoluat. Îngrijim bebelușii prematuri de la 600 de grame, și când ating greutatea de 2.300 – 2.400 de grame pot fi luați acasă, iar apoi nu îi mai vedem. Este important să ținem legătura cu ei”, a declarat Iuliana Pășălan, asistentă șefă Secție Neonatologie, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

Cel mai mic bebeluș prematur îngrijit la Maternitatea Cantacuzino, o fetiță din București, a avut 600 de grame și s-a născut la doar 24 de săptămâni de sarcină. Cea mică este acum un copil normal și sănătos și a împlinit de curând 2 ani. Un alt caz special este cel al cvadrupleților născuți prematur în decembrie 2015. Acum au 9 luni și au venit din Pitești, împreună cu mămica lor, la petrecerea organizată la maternitate. Aceștia sunt doar câțiva dintre copiii care au fost salvați de echipa de medici a Secţiei de Neonatologie de la Cantacuzino, cu ajutorul echipamentelor medicale performante, o parte dintre ele fiind donate de Salvați Copiii.

„Ne bucurăm că Salvați Copiii a putut fi parte a acestei întâlniri emoționante dintre copiii născuți prematur, familiile lor și medicii care i-au salvat, datorită cărora au acum o viață normală și o copilărie fericită. Din 2012 până în prezent, Salvați Copiii a donat Maternității Cantacuzino echipamente medicale performante în valoare de peste 157.000 de euro, ajutând astfel sute de copii născuți în cadrul acestui spital să supraviețuiască” – Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

La fiecare șase ore, în România moare un copil mai mic de un an. Ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015. Aceşti copii ar putea trăi dacă maternităţile ar avea suficiente echipamente medicale performante. Prin proiectul Fiecare Copil Contează, organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu incubatoare, mese de resuscitare şi aparate de ventilaţie.