Cel mai modern Observator astronomic din România, modernizat cu 2,5 milioane euro

Observatorul astronomic din Bacău a fost inaugurat, marți, după realizarea unor lucrări de modernizare efectuate cu fonduri europene, în prezența liderilor PSD Victor Ponta și Rovana Plumb. Valoarea proiectului a fost de 2,2 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro din fonduri europene.

31 mai 2016, 18:44
Cel mai modern Observator astronomic din România, modernizat cu 2,5 milioane euro

„Sunt foarte fericit să oferim drept cadou copiilor, cu prilejul Zilei lor internaționale, acest spațiu educațional ce reprezintă, în momentul de față, cea mai mai mare ca suprafață expozițională și de studiu în domeniul astronomiei din România, în care vizitatorul va avea acces la servicii culturale dispunând de tehnologii media moderne și interactive de ultimă generație”, a subliniat la festivitatea de deschidere Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, instituție ce a inițiat și susținut derularea investiției.

Banea a mărturisit faptul că investiția a pornit destul de greu, în sensul că exista puțin curaj în septembrie 2014 pentru un asemenea demers.

„Practic, asistența financiară nerambursabilă era de 13 la suta, dar pe parcurs, având și puțin noroc, dar mai ales conștiență de valoarea educațională și turistică a obiectivului, am insistat, reușind să inversăm aceste procentele de finanțare și, astăzi, investiția este realizata preponderent din fonduri europene”, a indicat Dragoș Benea, potrivit Agerpres.

La rândul său, Victor Ponta, cel ce a girat în calitate de prim-ministru contractarea obiectivului în 2014, a menționat că este „impresionat și entuziast pentru calitatea și valoarea educațională”, dar și de felul cum arată în prezent Observatorul astronomic din Bacău.

„Cred că va deveni, cu adevărat, un centru educațional, integrat, complex, complet, multimedia și interactiv la nivel european. Sunt foarte mulțumit să văd că proiecte educaționale inițiate în timpul mandatului meu de prim ministru încep să prindă contur la un asemenea nivel profesional, totul în beneficiul publicului larg, dar mai ales a satisfacerii curiozității copiilor și pasiunii celor preocupați de astronomie”, a afirmat Victor Ponta.

Proiectul, fundamentat pe includerea în spațiul Observatorului a fostului castel de apă al Bacăului, precum și pe construirea unei clădiri noi, a presupus crearea, pe lângă sălile expoziționale situate pe trei nivele și realizarea, la nivelul superior al clădirii atât a unei săli multimedia, pe cupolă căreia, folosindu-se tehnologii în premieră în România, pot fi prezentate show-uri 3D care întregesc senzația de călătorie în spațiu, cât și o platformă circulabilă, unde s-a amenajat o sală acoperită cu o cupolă rabatabilă, dotată cu un telescop performant. De acolo, atât specialiștii, dar și publicul larg pot face observații directe a fenomenelor astronomice.

„Observatorul astronomic este singurul din țară ce se constituie într-un complex unitar încorporând un planetariu multimedia 3D, cupolă rabatabilă cu telescop performant și expoziții interactive în domeniu, devine parte integrantă a inovării în spațiul expozițional românesc, asigurate de noile investiții și reașezări pe principii interactive a Complexului muzeal de științe ale naturii „Ion Borcea” din Bacău, fapt ce îi permite integrarea în circuitul turistic de vârf, nu numai în județ, ci chiar la nivel de țară”, a declarat Gabriela Gurău, directorul instituției.

Peste 1.000 de copii din Bacău sunt înscriși să viziteze și să asiste la show-urile multimedia oferite de noul Observator miercuri 1 iunie, de Ziua internațională a copilului.