Cel mai nou şi performant portavion american a pornit spre Europa. Gigantica navă de 13 miliarde de dolari este gata pregătită de război

Cel mai nou și mai performant portavion al Marinei SUA a plecat marți în prima sa misiune de la baza din Norfolk, Virginia, menită să îi permită să efectueze exerciții cu aliații din America de Nord și din Europa.

07 oct. 2022, 09:35
Cel mai nou şi performant portavion american a pornit spre Europa. Gigantica navă de 13 miliarde de dolari este gata pregătită de război

USS Gerald Ford este primul portavion nou proiectat după mai bine de 40 de ani, potrivit Marinei SUA. Construcția sa a început oficial în noiembrie 2009 și a fost repartizat oficial USS Navy în 2017, sub preşedinţia lui Donald Trump. Nava este primul portavion din clasa Ford şi între timp a început construcția următoarelor două portavioane din clasa Ford, USS Kennedy și USS Enterprise.

Portavionul american de 112.000 de tone, care are un echipaj de aproximativ 600 de soldați, poate transportate peste 60 de avioane de luptă, inclusiv aeronave invizibile F-35. De asemenea, dispune de sisteme de rachete tip RIM-162 și RIM-116 RAM, tunuri Phalanx CIWS, M2 50 Cal. Construcţia sa a costat nu mai puţin de 13 miliarde de dolari, fapt ce a atras la vremea respectivă critici vehemente din partea lui Trump, scrie Bussines Insider.

Citeşte şi Preşedintele SUA, Joe Biden, avertizează: Riscul unui „Armageddon” nuclear este la cel mai ridicat nivel de la criza rachetelor din Cuba. Putin nu glumeşte

Citeşte şi Serghei Şoigu ar putea fi sacrificat de Putin pentru bâlbele de pe frontul din Ucraina

USS Gerald Ford va participa la exerciții militare în Oceanul Atlantic, împreună cu ”aproximativ 9.000 de militari din 9 țări, 20 de nave și 60 de avioane” ai alianței NATO, se arată într-un comunicat al US Navy.

Statele participante la aceste manevre militare sunt: Statele Unite, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Spania, Suedia și Țările de Jos, împreună cu flotele a 2-a și a 6-a americane. Potrivit comunicatului Marinei SUA acest exercițiu militar maritim din Oceanul Atlantic reprezintă cel mai mare parteneriat de la cel de-Al Doilea Război Mondial și până astăzi.