Cel mai recent film regizat de Corneliu Porumboiu va avea premiera în România pe 20 septembrie

Filmul "Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism", de Corneliu Porumboiu, cu Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Alexandru Papadopol şi Mihaela Sârbu în distribuţie, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 20 septembrie.

RomaniaTV.net
26 aug. 2013, 11:25
Cel mai recent film regizat de Corneliu Porumboiu va avea premiera în România pe 20 septembrie

„Scriam deja la scenariu, când a fost propus un proiect de lege care ar fi schimbat modul de finanţare a filmelor în România: ca să obţin fonduri, ar fi trebuit să prezint nu doar scenariul, ci şi un storyboard detaliat. Nu am fost de acord cu această lege, dar mi-a amintit de perioada mea de pregătire ca cineast. Limitările presupuse de pelicula de 35mm, nevoia de a planifica fiecare cadru au făcut parte din formarea mea. Ca urmare a acestor restricţii, s-a dezvoltat şi aplecarea mea faţă de repetiţii şi cadre lungi. Deci am vrut să vorbesc despre naşterea unui film şi constrângerile aferente ei”, a povestit regizorul Corneliu Porumboiu.

De asemenea, regizorul dezvăluie una din explicaţiile pentru faimoasele sale cadre lungi, el afirmând că a fost inspirat şi de povestea unui prieten cineast, care şi-a investit toţii banii în producţia unui film, începută în urmă cu zece ani şi apoi sistată în timpul filmărilor.

„Am fost inspirat de ideea unei filmări fără sfârşit… Până la urmă, am vrut mai ales să întorc camera spre meseria regizorală, să arăt cum lucrăm, metodele pe care le folosim, cum se realizează un proiect, să arunc o privire în spatele cortinei”, a adăugat acesta.

Pelicula „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism” a fost selecţionată în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (Elveţia), care s-a desfăşurat în perioada 7 – 17 august, precum şi la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, care a avut loc între 16 – 24 august.

Imediat după lansarea în cinematografele din România, din 20 septembrie, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism” va fi proiectat în SUA, fiind selecţionat în competiţia oficială a celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York, care se va desfăşura în perioada 27 septembrie – 13 octombrie.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. În 2006, a primit premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism/ When Evening Falls on Bucharest or Metabolism” va fi distribuit în România de Independenţa Film şi la nivel internaţional de Wild Bunch.