Cel mai SÂNGEROS autoportret al tuturor timpurilor GALERIE FOTO

O dată la cinci ani, Marc Quinn îşi sculptează chipul, în propriul sânge îngheţat. Operele sale sunt la mare preţ, ultima fiind achiziţionată pentru suma de 300.000 de lire sterline.

RomaniaTV.net
25 mai 2012, 09:52

Marc Quinn este un artist englez care în 1991 a început o operă care stârneşte şi astăzi o serie de controverse, privită cu repulsie de unii şi cu admiraţie de alţii. Asta deoarece o dată la cinci ani el îşi sculptează chipul, în propriul sânge îngheţat.

Indiferent de reacţiile publicului, creaţiile sale sunt cotate foarte bine pe piaţă, primul „Self” al lui Marc Quinn, cumpărat de faimosul colecţionar de artă Charles Saatchi, fiind revândut pentru suma de 1,5 milioane lire sterline. Saatchi a avut însă parte de o întâmplare care i-a pus în pericol opera. Când s-a întors într-o zi acasă el a găsit podeaua bucătăriei plină de sânge. Asta deoarece muncitorii care îi redecorau casa au scos din priză frigiderul în care se afla sculptura acoperită cu sângele îngheţat al lui Marc Quinn.

Ultima versiune a „Self”-ului a fost achiziţionată de National Portrait Gallery, din Londra, pentru suma de 300.000 de lire sterline si este păstrată într-o vitrină frigorifică la -18ºC.

Marc Quinn are 48 de ani şi pentru fiecare sculptură foloseşte 4,5 litri din propriul sânge.