Cel mai sărat lac din România a secat. Movila Miresii s-a transformat într-un câmp de cristale

Încă un râu a secat în urma secetei din acest an. De această dată este vorba de cel mai sărat lac din România, Lacul Movila Miresii din judeţul Brăila.

23 aug. 2022, 11:03
Cel mai sărat lac din România a secat. Movila Miresii s-a transformat într-un câmp de cristale

Cel mai sărat lac din România a secat. Este vorba despre Lacul Movila Miresii. Lipsa ploilor şi temperaturile ridicate din ultimele luni au dus la dispariţia lui. Din lacul care se întindea pe o suprafaţă de 120 de hectare au mai rămas câteva ochiuri de apă. Locul apei a fost luat de câmp de cristale.

Aflat pe teritoriul comunei Movila Miresii, la 30 km de municipiu Brăila, lacul sărat Movila Miresii are proprietăți similare cu cele ale lacurilor din stațiunile balneoclimaterice – inclusiv Lacu-Sărat.

Lacul Movila Miresii era cunoscut drept cel unul dintre mai sărate lacuri din România. Sărurile din el provin din izvolarele subterante care îl alimentau, alături de ploi. Potrivit specialiștilor, apă lacului este clorurată, sodică, magneziană, iodurată şi bromurată, iar nămolul sapropelic sulfuros are calităţi terapeutice deosebite.

Analizele chimice au arătat că beneficiile terapeutice ale apei sărate și nămolului depășesc în concentrații pe cele ale Lacului-Sărat sau Lacului Techirghiol, potrivit debraila.ro.

Citeşte şi: Al treilea râu ca mărime din lume aproape a secat. Autoritățile au declarat cel mai înalt nivel de alertă, aproape o jumătate de miliard de oameni sunt afectaţi

 

Legenda staţiunii Movila Miresii

Legenda spune că în urmă cu peste două secole, o mireasă plecase cu alaiul de nuntă spre casa mirelui. Iarnă fiind, călătoreau cu sania. La un moment dat, mireasa a căzut din sanie pe o movilă. Deși a strigat după ajutor, din cauza muzicii şi a viscolului, nimeni nu a auzit-o şi fata a rămas singură în câmp. Speriată, fata a început să caute un adăpost. A zărit o stână, unde a fost primită cu căldură și s-a îndrăgostit de fiul ciobanului, cu care s-a şi căsătorit, planiada.ro.

În amintirea întâmplării, tinerii miri și-au construit o casă pe care au numit-o Movila Miresii.

Citeşte şi: Cu maşina în mijlocul Dunării. Efectele catastrofale ale secetei din România, în unele locuri fluviul a secat GALERIE FOTO