Cel mai temut criminal aflat în închisorile româneşti va fi extrădat. Povestea terifiantă a celui supranumit „Fiara din Balcani”

Un judecător de supraveghere a avizat favorabil cererea de extrădare în Grecia a lui Konstantinos Passaris, criminalul care a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru un dublu asasinat comis în anul 2001.

25 nov. 2019, 09:45
Cel mai temut criminal aflat în închisorile româneşti va fi extrădat. Povestea terifiantă a celui supranumit „Fiara din Balcani”

Konstantinos Passaris a fost condamnat la închisoare pe viaţă în anul 2003, după ce în anul 2001 a ucis doi angajaţi ai unui magazine de amanet din centrul Bucureştiului. Statul grec a cerut anul acesta României extrădarea lui Passaris, acesta urmând să fie judecat şi în ţara natală, pentru uciderea a cinci poliţişti.

La vremea respectivă a fost arestat de Poliţia Atena pentru omor calificat, tentativă de omor şi răpire de persoane, dar a reuşit să evadaze de sub escortă. A simulat o criză de epilepsie şi a fost transportat la un spital, unde doi dintre membrii grupării sale au deschis focul asupra poliţiştilor, iar Passaris a dispărut la bordul unui autoturism pe care l-a deturnat din trafic, ameninţând pe proprietar cu un pistol. Câteva luni mai târziu, în august 2001, poliţiştii greci au dat din nou de urma lui, localizându-l într-un apartament din Atena. A fost organizat un dispozitiv format din 50 de luptători de elită, de la trupele speciale, dar Passaris a reuşit să fugă şi de această dată. În urma acestui episod, şeful Poliţiei din Grecia şi-a dat demisia.

Citeşte şi Criminalul Passaris refuză despăgubirile acordate de statul român. CEDO i-a dat dreptate, dar asasinul vrea mai mulţi bani

După aceea a fugit în România, unde a comis mai multe jafuri, totul culminând cu cel din noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001. El a pătruns înarmaţi într-o casă de schimb valutar, împuşcându-i pe salariaţii casei de schimb, Constantin Apostu şi Virgil Mihăilescu şi dispărând cu suma de 56.000 de lei. Anchetatorii au stabilit că era vorba de un jaf premeditat, pregătit în amănunt. În apartamentul în care a fost capturat Passaris au fost găsite două arme, un pistol „Colt”, calibrul 9 mm, un alt pistol, calibrul 7,65 mm, cu amortizor şi suma de aproximativ 40.000 de lei. În momentul descinderii, Passaris a riposta cu violenţă, trăgând mai multe focuri de armă asupra poliţiştilor. El nu a recunoscut crimele, cerând să îi fie dovedită participarea la jaful de la casa de schimb. Într-un alt apartament închiriat de Passaris a fost găsită încă o armă de foc, iar într-un al treilea apartament închiriat de grec au fost găsite şi hainele pline de sânge, purtate în seara dublului asasinat,

În urmă cu 10 ani, chiar Passaris a cerut extrădarea, dar cererea lui de transfer în ţara natală a fost respinsă de autorităţile elene, care au declarat că Passaris poate face o nouă cerere după executarea parţială a pedepsei în România, asta după ce Grecia făcuse deja o cerere de extrădare din România, dar extrădarea a fost amânată.