Cel mai temut interlop român vrea să spună TOT: A dat penitenciarul în judecată pentru a vorbi cu presa

Unul dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi din Iaşi, proxenetul Ioan Clămparu, a dat în judecată Penitenciarul Iaşi pentru a i se permite să discute cu presa. În ultima perioadă, mai mulţi jurnalişti au solicitat întrevederi cu Clămparu. Toate refuzate, însă, de conducerea penitenciarului, care a invocat că nu au suficient personal de pază .

03 aug. 2016, 06:37
Cel mai temut interlop român vrea să spună TOT: A dat penitenciarul în judecată pentru a vorbi cu presa

Celebrul interlop Ioan Clămparu, considerat de jurnaliştii spanioli ca fiind cel mai periculos proxenet din Europa, a dat în judecată Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi invocând că îi este încălcat dreptul la exprimare. Clămparu invocă faptul că reprezentanţii închisorii ieşene îi interzic să discute cu jurnaliştii, cerând judecătorilor ieşeni să someze conducerea penitenciarului să îi permită întâlnirea cu presa.

Înainte de a se adresa instanţei, Ioan Clămparu a înaintat o plângere conducerii penitenciarului. Aceasta a fost respinsă, proxenetul formulând o contestaţie şi la judecătorul delegat pe lângă închisoarea ieşeană, de asemenea respinsă.

În plângerea depusă la instanţă, Ion Clămparu spune că a avut un comportament corect atât faţă de ceilalţi deţinuţi, cât şi faţă de reprezentanţii penitenciarului, nefiind niciodată sancţionat disciplinar. „După transferul la Iaşi, reprezentanţii mass-media, atât locală cât şi naţională, şi-au manifestat interesul de a-l intervieva pe clientul meu – demers respins iniţial de acesta. Ulterior, însă, Clămparu Ion şi-a reevaluat poziţia solicitând conducerii penitenciarului să îi permită comunicarea cu mass-media, solicitare respinsă din considerente pe care nu le înţelegem”, ne-a spus Gianina Poroşnicu, avocata lui Ion Clămparu, conform ziaruldeiasi.

În plângerea înaintată instanţei Clămparu invocă jurisprudenţa CEDO şi spune că îi este restrâns dreptul la exprimare „Nu am cerut să particip la talk-show-uri. Interviurile urmau să aibă loc în interiorul spaţiului de deţinere supravegheat atât prin mijloace electronice cât şi de zeci/sute de gardieni plătiţi (bine) pentru asta”, se arată în plângere.

În adresele prin care conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă anunţă că nu permit contactul cu deţinutul, aceasta invocă, în principiu, că nu există îndeajuns personal pentru a se asigura paza.

Ioan Clămparu execută la Iaşi o pedeapsă de 11 ani şi 8 luni de închisoare, după ce a fost acuzat de autorităţile din Spania că ar fi condus cea mai vastă reţea de trafic de carne vie din Europa, ce se întindea atât în ţara iberică, dar şi alte state din Vestul Europei. Clanul lui Clămparu i-a uluit pe spanioli prin violenţa de care dădea dovadă, determinându-i pe jurnalişti să îl numească cel mai periculos proxenet din Europa. În Spania, Clămparu are o condamnare de 30 de ani.