Cel mai vechi film inspirat din cărţile lui Dickens, descoperit în Marea Britanie

Un film din 1901, de doar un minut, care pare a fi cel mai vechi inspirat de un personaj creat de Charles Dickens, a fost descoperit în arhiva Institutului de Film Britanic (BFI).

RomaniaTV.net
09 mart. 2012, 15:23
Cel mai vechi film inspirat din cărţile lui Dickens, descoperit în Marea Britanie

Byony Dixon, care lucrează la arhiva Institutului de Film Britanic, căuta filme chinezeşti timpurii, când a văzut titlul „The Death of Poor Joe” într-un catalog şi s-a gândit că ar putea fi vorba de un personaj din „Bleak House”.

Arhivista a fost apoi surprinsă să găsească şi filmul în colecţia BFI, ştiind că cele mai multe pelicule cu o asemenea vechime nu au supravieţuit.

Descoperirea a fost anunţată vineri, la o lună după sărbătorirea bicentenarului naşterii lui Dickens în toată lumea.

„Este minunat că am descoperit un film aşa de rar şi unic atât de aproape de bicentenarul lui Dickens”, a spus Dixon. „Nu numai că a supravieţuit, dar este şi cel mai vechi film dickensian din lume! Arată minunat şi este într-o stare de conservare excelentă”, a mai spus aceasta.

Dickens, autorul unor romane ca „Marile speranţe”, „Oliver Twist” şi „Nicholas Nickleby”, este printre cei mai apreciaţi romancieri ai literaturii britanice şi unul dintre cei mai adaptaţi scriitori din istorie.

Înainte de această descoperire a Institutului de Film Britanic, cel mai vechi film după Dickens cunoscut era „Scrooge or Marley’s Ghost”, lansat în noiembrie 1901, care rămâne de altfel cea mai veche adaptare directă.

„The Death of Poor Joe” a fost identificat ca fiind creaţia lui G.A. Smith, un pionier al cinematografiei din Marea Britanie, şi se crede că a fost filmat în Brighton înainte de martie 1901.

Pelicula îl prezintă pe Jo (scris „Joe” în titlul din catalog), un măturător stradal din „Bleak House”, stând afară, în zăpadă, cu mătura lui, sprijinit de gardul curţii unei biserici. Un paznic de noapte trece pe acolo şi îl surpinde pe Jo când se prăbuşeşte pe stradă şi moare.

Paznicul încearcă să îl ajute, însă este prea târziu, şi Jo moare cu mâinile împreunate ca pentru rugăciune. În film, Jo este interpretat de o femeie pe nume Laura Bayley, soţia lui G.A. Smith.

Potrivit BFI, acest film ar fi putut fi inspirat nu numai de romanul „Bleak House” de Dickens, ci şi de povestea „Fetiţa cu chibrituri”, de Hans Christian Andersen.

Pelicula va fi prezentată într-o proiecţie specială, în cadrul unui program de scurtmetraje inspirate de Dickens şi realizate înainte de 1914, la BFI Londra, vineri şi pe 23 martie.