Cel puţin 23 de arestări pentru tentativă de fraudă la bacalaureat în Tunisia

Cel puţin 23 de tunisieni au fost arestaţi pentru tentativă de fraudă la bacalaureat cu ajutorul telefoanelor mobile, au făcut cunoscut miercuri surse judiciare, în timp ce un sindicat din ramura educaţiei şi-a exprimat îndoiala în legătură cu 'credibilitatea' examenului din acest an, transmite AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 iun. 2014, 06:07
Cel puţin 23 de arestări pentru tentativă de fraudă la bacalaureat în Tunisia

Justiţia a emis mandate de arestare pe numele a 20 de persoane, printre care trei elevi în ultimul an de liceu, în localitatea Manouba, în apropiere de Tunis, a afirmat Walid Mofteh, purtător de cuvânt al tribunalului din Manouba.

‘Un elev care dădea bacalaureatul a părăsit sala de examen la o oră după începerea probei şi a dat subiectele unui grup de persoane, printre care studenţi de la universitate. Ulterior, aceştia din urmă au trimis răspunsurile prin telefon la doi elevi din interiorul sălii’, a explicat el, precizând că frauda la examene se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani.

Alte arestări au avut loc în oraşele Ariana, din apropiere de Tunis, şi la Kef (nord-vest), potrivit unei surse judiciare şi presei locale.

Secretarul general al sindicatului din învăţământul secundar, Lassaad Yaacoubi, a afirmat, într-o intervenţie la postul particular de radio Mosaique FM, că ‘bacalaureatul din acest an şi-a pierdut orice credibilitate’ din cauza acestor fraude.

La rândul său, ministrul educaţiei, Fathi Jarray, a recunoscut la acelaşi post de radio existenţa unor ‘adevărate probleme’ şi a deplâns că în jurul bacalaureatului ‘s-a creat o cultură, în parte compusă din fraudă şi fraudă profesională’.

Demnitarul tunisian a reamintit că guvernul a hotărât în acest an că persoanele găsite vinovate de fraudă la bacalaureat nu vor mai putea susţine examenul pe o perioadă de la unul la cinci ani.

În 2014, peste 140.000 de tunisieni s-au înscris la examenul de bacalaureat.