Cel puţin 82 de morţi, după naufragiul unei nave pline cu imigranţi în largul insulei Lampedusa

Un vapor plin cu imigranţi a naufragiat, joi, în apropiere de Lampedusa (Sicilia), în sudul Italiei, agenţia Ansa anunţând că echipele de salvare au recuperat 82 de cadavre, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
03 oct. 2013, 09:07
Cel puţin 82 de morţi, după naufragiul unei nave pline cu imigranţi în largul insulei Lampedusa

O ambarcaţiune care transporta circa 500 de imigranţi clandestini, originari din Cornul Africii, a naufragiat joi dimineaţă aproape de insula Lampedusa din Sicilia, incident care a provocat moartea a cel puţin 82 persoane, relatează AFP.

Până în prezent au fost recuperate din apă 82 de trupuri neînsufleţite, a precizat primarul insulei, Giusi Nicolini.

Potrivit gărzii de coastă şi poliţiei vamale, citate de media, peste 150 de supravieţuitori au fost salvaţi din cei circa 500 care se aflau în ambarcaţiune.

‘Operaţiunile de salvare se află încă în curs’, aproape de insula Lampedusa, a declarat pentru agenţia de presă franceză un responsabil al poliţiei vamale.

În cursul dimineţii, Nicolini a precizat pentru postul de televiziune Sky TG24 că printre victime se află mai mulţi ‘copii mici’ şi femei. Potrivit acesteia, pasagerii ambarcaţiunii, care ‘transporta circa 500 de imigranţi’, au aprins focuri de avertizare pentru a-şi semnala prezenţa navelor comerciale. Din cauza prezenţei combustibilului, vasul a luat foc şi s-a scufundat.

Giusi Nicolini s-a arătat foarte afectată de noul naufragiu: ‘trebuie să vină aici camerele de filmat ale televiziunilor, să arate cadavrele, altfel este ca şi cum aceste tragedii nici nu există’.

Potrivit autorităţilor, nava ar fi plecat din Libia. Majoritatea imigranţilor ar proveni din Somalia, a afirmat şi un responsabil pentru asistenţă sanitară din Lampedusa, Antonio Candela.

Acesta a precizat că o altă ambarcaţiune, cu 463 de imigranţi la bord, a acostat în noaptea de miercuri spre joi pe insulă, provenind, aparent, din Siria.

Luni, 13 imigranţi, majoritatea din Eritreea, s-au înecat în încercarea de a ajunge pe coasta italiană, în apropiere de Ragusa, la sud-est de Sicilia.

De la începutul anului, peste 22.000 de imigranţi au debarcat pe coasta de sud a ţării, de aproape trei ori mai mult decât în tot anul 2012.