Cel puţin cinci morţi şi 33 de răniţi în sudul Chinei, după ce o tornadă a distrus complet orașul Guangzhou

Dezastru în China, după ce o tornadă a ras cu totul un oraș întreg. Cel puțin 5 persoane au murit și alte 33 au fost rănite în urma dezlănțuirii violente a vremii.

28 apr. 2024, 21:01
Cel puţin cinci morţi şi 33 de răniţi în sudul Chinei, după ce o tornadă a distrus complet orașul Guangzhou
Cel puţin cinci morţi şi 33 de răniţi în sudul Chinei, după ce o tornadă a distrus complet orașul Guangzhou

Cel puţin cinci persoane au murit, iar alte 33 au fost rănite într-o tornadă în Guangzhou, un oraş cu 19 milioane de locuitori din sudul Chinei.

Citește și: Prăpăd în SUA! Cel puţin 23 de persoane au murit, după ce o tornadă a lovit statul Mississippi

Cel puţin cinci morţi şi 33 de răniţi în sudul Chinei

141 de fabrici din oraș au fost avariate, însă nico casă nu a fost distrusă sau avariată grav, au anunţat sâmbătă autorităţile, citate de agenţia oficială chineză de presă China Nouă.

Potrivit unei evaluări preliminare, tornada a avut o intensitate de nivelul 3, pe o scară de cinci. Oraşul Guangzhou, situat la aproximativ 130 de kilometri de Hong Kong, este capitala provinciei Guangdong. O staţie meteorologică din satul Liangtian, în districtul Baiyun, situat la aproape trei kilometri de locul unde a avut loc tornada, a înregistrat rafale de vânt cu o viteză minimă de 20,6 metri pe secundă, potrivit sursei menționate anterior.

Operaţiunile de căutare şi salvare au fost suspendate sâmbătă seara la ora locală 22:00 (17.00, ora României) din cauza vremii încă instabile.

Tornada devastatoare a avut loc după mai multe zile de ploi în sudul Chinei ce au provocat inundaţii masive şi au afectat zeci de milioane de oameni, într-o zonă în care salvatorii au intervenit pentru a evacua locuitorii blocaţi de puhoaie.

Provincia Guangdong, o putere economică cu 127 de milioane de locutori, a fost devastată de inundaţii generalizate care au impus strămutarea a peste 110.000 de oameni, potrivit guvernului local. Cel puţin patru persoane au murit în inundaţiile din Guangdong, anunţa presa oficială la începutul săptămânii.

Patru staţii meteorologice din Guangdong au înregistrat ploi record în aprilie, când vremea a avut manifestări neobișnuite. În ultimii ani s-au înregistrat furtuni mai intense şi ploi mai puternice în zonă, iar cercetători avertizează cu privire la o amplificare a fenomenelor extreme din cauza modificărilor climatice.

Cu toate acestea, în China nu au loc des tornade. Anual, în această țară se înregistrează mai puțin de 100 de tornade, însă, începând cu 1961, 1.772 de persoane și-au pierdut viața în urma acestor manifestări violente ale vremii.

Specialiștii în meteorologie din China anunță că ploi abundente și furtuni puternice vor mai avea loc până la finalul lunii în curs.

Citește și: Maria Ghiorghiu, o nouă premoniţie terifiantă pentru români: „Brusc, de jos de la pământ se ridică un nor negru ca o tornadă, un nor ce-a acoperit seninul Cerului într-o clipă”