Cele 12 persoane izolate din cauza inundaţiilor în Vrancea au fost salvate. Anunţul premierului Cîţu: „Pericolul nu a trecut”

Florin Cîţu a anunţat, sâmbătă, că cele 12 persoane care au rămas izolate în localitatea Nereju din Vrancea au fost salvate. Premierul a avertizat că pericolul nu a trecut.

19 iun. 2021, 19:22
Cele 12 persoane izolate din cauza inundaţiilor în Vrancea au fost salvate. Anunţul premierului Cîţu: „Pericolul nu a trecut”
foto: Monitorul de Vrancea

Şeful Executivului a publicat noi informaţii despre salvarea celor 12 persoane izolate din cauza inundaţiilor în Vrancea.

„Cele 12 persoane rămase izolate în județul Vrancea din cauza ploilor abundente au fost salvate și sunt în afara oricărui pericol!
Am fost cu toții astăzi martori la o misiune complexă de salvare, în care autoritățile centrale și locale au comunicat permanent, au găsit soluții și au coordonat eficient întreaga operațiune, în scopul salvării de vieți”, a scris premierul Florin Cîţu, pe Facebook.

Citeşte şi: Imagini apocaliptice! Zeci de județe din țară, distruse de inundații și vijelii

Cele 12 persoane izolate din cauza inundaţiilor în Vrancea au fost salvate. „Misiunea salvatorilor a fost grea”

„Misiunea salvatorilor din ultimele două zile a fost grea, iar acest final fericit are la bază o coordonare eficientă și integrată a tuturor efectivelor însărcinate cu responsabilitatea de a interveni în situații de urgență. La operațiunea din această după-amiază, atât pompierii militari, cei voluntari, salvamontiștii, jandarmii din zona puternic afectată de inundații, cât și salvatorii montani, chemați în sprijin, au reușit, cu efort și implicare, să găsească soluții optime de salvare a oamenilor izolați, în siguranță, fără a pune în pericol viețile celor implicați.

Fiind în permanentă legătură cu autoritățile competente în gestionarea acestor situații dificile, pot spune că pericolul nu a trecut, de aceea suntem nevoiți să monitorizăm atent situația și să intervenim rapid și eficient, pentru a înlătura orice fel de situație nefericită care poate duce la pierderi de vieți omenești.

Doresc să le mulțumesc tuturor salvatorilor, pompierilor, salvatorilor montani, piloților, voluntarilor, echipajelor medicale, pentru eforturile susținute in sprijinul oamenilor aflați în suferință, în scopul salvării vieții acestora”, a mai precizat şeful Executivului.

Cele 12 persoane care au rămas izolate de vineri seara pe o insulă, într-o zonă forestieră de la Nereju, au fost salvate de echipele de intervenţie cu ajutorul unui sistem de tiroliană, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„Misiunea complexă de salvare a celor 12 persoane izolate, surprinse de creşterea râului Zăbala din judeţul Vrancea, s-a finalizat cu succes, intervenţia bazându-se pe o coordonare integrată eficientă a mai multor efective de intervenţie în situaţii de urgenţă. Date fiind condiţiile periculoase din zonă reprezentate de precipitaţii continue, debit crescut şi resturi de materiale aduse de ape care puteau pune în pericol atât viaţa salvatorilor, cât şi a persoanelor izolate, misiunea de salvare s-a putut realiza doar prin sistem de tiroliană”, a precizat IGSU.

Salvatorii spun că evacuarea persoanelor izolate cu ajutorul bărcilor sau elicopterelor aflate în dotare nu putea fi realizată din cauza condiţiilor de vreme nefavorabilă şi a zonei muntoase greu accesibile cu vizibilitate redusă.

Printre persoanele salvate se numără trei femei, două de 60 de ani şi una de 44 de ani, şi doi tineri de 16 şi 18 ani.

Vineri seara, 12 muncitori care efectuau lucrări în localitatea Nereju au fost surprinşi de creşterea râului şi s-au refugiat într-un vagon remorcă.

La intervenţie au participat, alături de pompierii militari, pompierii voluntari, salvamontişti şi jandarmi din judeţul Vrancea şi două echipe de salvatori montani din Covasna şi Bacău.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunţat că, din cauza inundaţiilor, o persoană a murit, iar o alta a fost dată dispărută. De asemenea, şapte au fost evacuate.

„Situaţia de ieri până astăzi, am avut, din păcate, un deces confirmat în judeţul Neamţ şi am avut un caz la Bacău, o persoană dispărută. Colegii de la ISU au continuat căutarea ei. Avem, la Bacău, şapte persoane care au fost evacuate pentru că exista un risc de inundare a locuinţelor lor. De altfel, judeţul Bacău a ridicat la trei nivelul de alertă Cod portocaliu în mai multe subunităţi, să facă faţă situaţiei de acolo, iar prin RO-ALERT au fost transmise şase mesaje de informare de alertare în patru judeţe, în Alba, Bacău, Cluj şi Vrancea”, a menţionat Arafat.

Citeşte şi: Tragedie în Belgia! Român mort și alți nouă răniți, după ce o școală în construcție s-a prăbușit


loading...
Partenerii noștri