Cele cinci țări în care copiii cresc cel mai bine. Calitatea educației, politicile de concediu și spațiile verzi, factori importanți în alcătuirea clasamentului

Următoarele cinci țări au fost evaluate de UNICEF ca fiind cele mai bune atunci când vine vorba de creșterea copiilor.
Alina Costache
08 feb. 2023, 21:24
Cele cinci țări în care copiii cresc cel mai bine. Calitatea educației, politicile de concediu și spațiile verzi, factori importanți în alcătuirea clasamentului
Top 5 țări în care copiii cresc cel mai bine

Top 5 țări considerate perfecte pentru a crește un copil. UNICEF a analizat țările în privința bunăstării copiilor, în baza unor criterii precum sănătatea și fericirea copiilor, calitatea educației, politicile de concediu pentru familie sau spațiile verzi și locurile de joacă. În clasament au fost luate în calcul doar cele mai bogate țări din lume.

Japonia

Japonia ocupă primul loc în ceea ce privește sănătatea fizică în analiza UNICEF 2020. Aceasta ia în considerare mortalitatea infantilă și obezitatea. În cel mai recent bilanț realizat în 2022 care a analizat mediile în care cresc copiii, Japonia se plasează pe locul al doilea pentru „mediul înconjurător”, categorie care include spațiile verzi și siguranța traficului.

Totodată, are cea mai mică rată de obezitate infantilă, mortalitate infantilă scăzută și niveluri extrem de scăzute de poluare. De asemenea, este una dintre cele mai sigure țări pentru familii.

Rata globală a crimelor din Japonia este mult mai scăzută decât în alte țări analizate de UNICEF, la 0,2 la 100.000 de locuitori, față de 5,3 în SUA, 1,8 Canada și 0,8 în Australia.

Japonia are unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume și oferă drepturi foarte generoase de concediu parental, pentru fiecare părinte care lucrează.

Citește și: Primele paste din făină de greieri au ajuns în supermarketuri! Costă de 4 ori mai mult decât pastele obişnuite

Estonia

Estonia se situează pe locul al doilea pentru o serie de aspecte importante. Copiii care cresc aici sunt expuși la mai puțină poluare, țara având mai multe spații verzi și locuri de joacă. Țara are a doua cea mai mică rată de copii născuți surpaponderali dintre toate țările bogate.

Una dintre cele mai mari atracții este sistemul educațional deoarece copiii au competențe mai bune în matematică, științe și alfabetizare decât alte țări.

„Deja în grădiniţe există robotică, tablete inteligente şi aşa mai departe, toate folosite ca parte a învăţării bazate pe joc”, a declarat Anne-Mai Meesak, manager de proiect la Consiliul pentru educaţie şi tineret din Estonia.

Potrivit unui raport OCDE, în medie, un copil de 5 ani este mai bun la diverse abilități socio-emoționale, la cooperarea cu alți copii și la identificarea emoțiilor, față de copiii din SUA și Anglia.

Estonia are unul dintre cele mai generoase politici de concediu dintre toate țările din lume, cu 100 de zile de concediu de maternitate, 30 de zile de concediu de paternitate și 475 de zile de concediu parental plătit.

Spania

Spania se află pe primul loc în clasamentul UNICEF în ceea ce privește mediul înconjurător, cu niveluri foarte scăzute de morbiditate infantilă datorită poluării scăzute a aerului și a apei. În ciuda serviciilor sociale, educaționale și de sănătate slabe, copiii din Spania au un nivel de bunăstare foarte ridicat.

Se situează pe locul trei în privinșa bunăstăriu mentale a copiilor și pe locul patru în privința competențelor academice și sociale de bază. Rata de sinucidere în rândul adolescenților este mult mai scăzută decât în alte țări bogate.

Ambii părinți beneficiază de câte 16 săptămâni de concediu plătit integral, după care mama poate lua un concediu fără plată timp de trei ani sau poate reduce orele de lucru. Opțiunile sunt valabile pentru orice rezident legal înregistrat în sistemul spaniol de securitate socială care a cotizat cel puțin 180 de zile în ultimii șapte ani.

Lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor este totuși o problemă importantă, 33% dintre părinți cnsiderând că și-ar dori să existe mai multe locuri disponibile.

Finlanda

Finlanda ocupă locul cinci în clasamentul general UNICEF și are punctaje foarte bune în ceea ce privește categoriile „lumea copilului” (care analizează modul în care mediul înconjurător are un impact direct asupra copiilor) și „lumea din jurul copilului” (analizează elementele mediului cu care interacționează un copil).

Este una dintre cele mai performante țări la nivel global în privința competențelor copiilor în materie de alfabetizare și matematică, părinții având o părere foarte bună despre relația cu personalul școlar.

Rata de mortalitate a copiilor a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani este una dintre cele mai scăzute din lume.

Finlanda oferă un concediu de maternitate de 14 luni, plătit, alte 14 luni de concediu parental care poate fi împărțit între părinți și un concediu suplimentar care poate fi aplicat până când copilul împlinește trei ani.

Citește și: Cum a fost pedepsit un șofer român care a gonit pe șoselele din Olanda? Depășise limita de viteză cu 38 de km/oră

Olanda

Olanda se află pe primul loc în topul UNICEF privind bunăstarea copiilor, care stă foarte bine la capitolul sănătate mintală în rândul copiilor. Nouă din 10 copii cu vârsta de 15 ani spun că sunt satisfăcuți de viața pe care o au, iar 8 din 10 spun că își fac ușor prieteni.

„Fii normal, e deja destul de nebunesc”, este vorba pe care se bazează finlandezii.

Părinții primesc foarte mult sprijin din partea statului olandez. Concediul pentru familie include cel puțin 16 săptămâni de concediu de maternitate obligatoriu, plătit integral și până la șase săptămâni de concediu paternal plătit, plus concediu parental neplătit care poate fi luat până când copilul împlinește opt ani.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”