Cele două Corei încep să demonteze difuzoarele de la frontieră, folosite pentru propagandă

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au început să demonteze marţi difuzoarele care difuzează propagandă la frontiera dintre cele două ţări, în cadrul unor măsuri promise în cadrul summitului de vineri între liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, relatează Reuters, potrivit News.ro.

RomaniaTV.net
01 mai 2018, 15:12
Cele două Corei încep să demonteze difuzoarele de la frontieră, folosite pentru propagandă

Această activitate, constatată în mai multe locuri de-a lungul frontierei arată că nord-coreeni sunt pe cale să-şi dea difuzoarele jos, a declarat un reprezentant al Ministerului sud-coreean al Apărării. Coreea de Sud a început să facă acelaşi lucru, a precizat el.

Timp de decenii, cu doar câteva întreruperi, cele două tabere şi-au difuzat propaganda continuu, în încercarea de a învinge în acest război psihologic.

Sudul înregistra un amestec de ştiri, cântece pop coreene şi critici la adresa regimului dinastic de la Phenian, în timp ce Nordul denunţa Guvernul capitalist din Sud şi elogia sistemul său de tip stalinist.

În semn de bunăvoinţă, Sudul a oprit propaganda înaintea summitului, iar Nordul i-a urmat expemplul.

Într-un alt mic semn de bunăvoinţă, Coreea de Nord a anunţat că îşi va da ceasul cu o jumătate de oră înainte, pentru a se alinia fusului orar al vecinului său din sud începând din 8 mai.

Cele două ţări, despărţite după Războiul Coreei (1950-1953), aşteaptă de-acum să se stabilească data şi locul summitului între Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, cu obiectivul unei „denuclearizări” a Coreei de Nord şi a peninsulei coreene.

Preşedintele Moon Jae-in a cerut ONU, într-o convorbire, marţi, cu secretarul general Antonio Guterres, să ajute Coreea de Sud să verifice dacă instalaţia de teste nucleare Punggye-ri va fi închisă în curând, aşa cum a promis Coreea de Nord, a anunţat preşedinţia de la Seul într-un comunicat.

Această solicitare necesită aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, i-a răspuns Guterres, tot potrivit Casei Albastre.

Guterres a anunţat însă numirea unui însărcinat ONU cu controlul armelor care să coopereze cu Sudul.

INUTILIZABIL

Cu câteva zile înaintea summitului intercoreean de vineri, Coreea de Nord a surprins întreaga lume, anunţând că îşi va desfiinţa instalaţia de teste nucleare, pentru a arăta că îşi va înceta testele nucleare şi de rachete.

Instalaţia Punggye-ri, unde Coreea de Nord a efectuat cele şase teste nuclare, constă într-un sistem de tuneluri săpat sub Muntele Mantapsan, în nord-estul ţării.

Potrivit unor experţi, detonarea cea mai recentă, în septembrie – de departe cea mai puternică de până acum -, a făcut instalaţia inutilizabilă.

Însă Kim Jong-un a declarat că mai sunt două tuneluri, mai mari, „în stare foarte bună”.

Donald Trump i-a transmis sâmbătă seara omologului său sud-coreean, într-o convorbire la telefon, că este mulţumit că i-a văzut pe liderii celor două Corei reafirmând obiectivul unei „denuclearizări” complete în cursul summitului lor.

Noul şef al diplomaţiei americane Mike Pompeo a precizat duminică faptul că orice acord cu Statele Unite va cere ca Phenianul să ia măsuri „ireversibile” în vederea încetării programului înarmării sale nucleare.

Potrivit lui Donald Trump, întâlnirea istorică cu Kim Jong-un ar putea să aibă loc în trei-patru săptămâni.

El a anunţat luni, pe Twitter, că o întâlnire la Casa Păcii, în Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte cele două ţări, locul în care Moon Jae-in s-a întâlnit cu Kim Jong vineri, ar fi un loc excelent.

„Sunte câteva lucruri care-mi plac acolo, pentru că voi sunteţi acolo, sunteţi acolo cu adevărat. Acolo, dacă lucrurile merg, va avea loc o mare sărbătoare, nu într-o ţară terţă”, a subliniat Donald Trump ulterior, în faţa presei, la casa Albă.

Însă un oficial american de rang înalt a declarat că Singapore se află în continuare în capul listei eventualelor locuri ale summitului.

Premierul din Singapore, Lee Hsien Loong, a declarat sâmbătă că Singapore nu a primit vreo cerere să găzduiască reuniunea Kim-Trump.

Preşedinţia sud-coreeană a părut să aprobe perspectiva de găzdui reuniunea la Panmunjom, satul de frontieră în care se află Casa Păcii.

„Panmunjom este întru totul semnificativ ca loc în vederea aplanării disensiunilor şi stabilirii unei noi etape în vederea păcii”, a declarat pentru presă un oficial de rang înalt de la Casa Albastră care a cerut protecţia anonimatului.

„Panmunjom nu va fi, oare, cel mai simbolic loc?”, a subliniat această sursă.