Cele mai bune diete în 2022. Top 3 diete de slăbire care favorizează pierderea kilogramelor în plus în mod sănătos

Procesul de slăbire nu este, în cazul multora dintre noi, cel mai greu lucru pe care-l avem de făcut atunci când ne propunem să scăpăm de kilogramele în plus. Poate cea mai dificilă etapă, după ce am slăbit, este aceea de menţinere a rezultatelor obţinute. Tentaţia de a reveni la alimentaţia de dinainte de dietă este extrem de mare dacă nu reuşim să ne însuşim, pe parcursul dietei, câteva obiceiuri sănătoase.

26 ian. 2022, 17:40
Cele mai bune diete în 2022. Top 3 diete de slăbire care favorizează pierderea kilogramelor în plus în mod sănătos

Cele mai bune diete în 2022. Cu gândul la prevenirea efectului Yo Yo, un grup de 25 de dieteticieni și experți în domeniul nutriției de la U.S. News & World Reports a realizat un top al celor mai bune diete pe care cei acre doresc să slăbească să le încerce în 2022. Specialiştii au concluzionat că cele mai bune diete din 2022 sunt următoarele: dieta mediteraneeană, dieta DASH și dieta flexitariană.

Cele mai bune diete în 2022. Dieta Mediteraneeană

Dieta mediteraneeană

presupune o alimentaţie bogată în grăsimi sănătoase, precum: avocado, ulei de măsline, nuci şi peşte, de cel puţin două ori pe săptămână. Carnea de pasăre, peștele și fructele de mare sunt recomandate în locul cărnii roșii. Sunt permise, de asemenea, alimente precum: verdeţuri, fasole, fructe, cereale integrale, chiar şi un pahar de vin roşu pe zi. Brânza poate fi consumată cu moderaţie, iar carnea roşie o dată sau de două ori pe săptămână.

Această dietă presupune consumul zilnic de aproximativ 1.500 de calorii. Sudiile arată că, pe lângă faptul că facilitează pierderea kilogramelor în exces, această dietă previne apariţia bolilor cardiovasculare şi favorizează un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge, diminuând, astfel, riscul dezvoltării diabetului.

Cele mai bune diete în 2022. Dieta DASH

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, o bibliotecă medicală guvernamentală cu sediul în Maryland, dieta DASH presupune consumul de legume, fructe și cereale integrale, de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne de pasăre, fasole, nuci și uleiuri vegetale. Dieta limitează consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, inclusiv carnea grasă, produsele lactate cu grăsime, băuturile, dulciurile și uleiurile tropicale precum cel de nucă de cocos sau de palmier.

Dieta Dash a fost conceput iniţial ca o modalitate de a ajuta oamenii să îşi controleze tensiunea arterială, fără consumul de medicamente, însă, în timp, ea şi-a dovedit eficienţa şi ca dietă de slăbit. Pe lângă slăbit, studiile arată că această dietă asigură sănătatea inimii.

Citeste si Alimente de dietă care, de fapt, îngraşă. Cori Grămescu recomandă trei trucuri pentru slăbire sănătoasă

Cele mai bune diete în 2022. Dieta Flexitariană

Dieta Flexitariană, conform Clinicii Cleveland, reprezintă o alternativă flexibilă la dieta vegetariană. Astfel, este privilegiat consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci, dar ocazional se poate consuma și carne.

Dietă flexitariană are la baza principiul 3-4-5 și prevede consumul a 1500 de calorii/zi, repartizate de-a lungul a trei mese principale și două gustări. Cele 1500 de calorii sunt împărțite astfel: 300 de calorii pentru micul dejun, 400 pentru prânz, 500 pentru cină și câte 150 pentru fiecare gustare.

Este foarte important să se respecte anumite cantități de carbohidrați, fibre, proteine și alți nutrienți. De exemplu, într-o zi ar trebui să se consume între 20 și 35% grăsimi, 15% proteine, 30 gr fibre și 50% carbohidrați.

Regimul alimentar specific dietei flexitariene arată așa:

  • cantități mai mari de legume (în special neamidonoase) și fructe;
  • cantități moderate de proteine care nu provin din carne: fasolea și alte leguminoase (năut, linte, mazăre, soia și produsele din soia cum este tofu), nuci de orice tip și ouă;
  • cantități moderate de cereale integrale (pâine din grâu integral, paste integrale, orez brun) și de produse lactate slabe, precum iaurtul, laptele și brânza;
  • cantități mici de îndulcitori naturali precum siropul de agave sau melasa;
  • cantități limitate de carne de animale mari, carne de pasăre și fructe de mare;
  • condimente și ierburi aromatice, după preferință.

Principalele beneficii ale acestei diete sunt: menținerea colesterolului și a tensiunii arteriale în parametrii normali.