Cele mai bune metode pentru întărirea sistemului imunitar în sezonul rece

Sitemul imunitar este aliatul principal în sezonul rece și nu numai. Fie că ne recuperăm după o boală, sau vrem să ne îmbunătățim funcțiile organismului, există câteva sfaturi esențiale pe care ar trebui să le urmăm.
Ruxandra Rădulescu
27 sept. 2021, 23:49
Cele mai bune metode pentru întărirea sistemului imunitar în sezonul rece

Sistemul imunitar contribuie la refacerea organismului după administrarea antibioticelor, ne ajută să facem față provocărilor sezonului rece și ne ajută să trecem cu bine peste periode stresante din viața noastră.

Putem totuși să stimulăm sistemul imunitar prin îmbunătățirea dietei, administrarea de vitamine, schimbarea stilului de viață sau practicarea exercițiilor fizice.

Pentru a avea un sistem imunitar care să facă față sezonului rece este necesar să urmăm niște reguli generale. Fiecare element al organismului funcționează mai bine atunci când este protejat de agresiunile asupra mediului și susținut de strategii de viață sănătoase precum evitarea fumatului și a alcoolului, adoptarea unei diete bogate în fructe și legume, sport regulat, menținerea unei greutăți sănătoase, respectarea oelor de somn.
Este de asemenea important luarea unor măsuri pentru evitarea infecțiilor, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și gătirea bine a cărnii.

Un alt aspect esențial în menținerea unui sistem imunitar sănătos este să administrarea vaccinurilor recomandate. Vaccinurile ajută sistemul imunitar să combată infecțiile înainte ca acestea să cuprindă toate organele corpului.

Sistemul imunitar și vârsta

Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea noastră de răspuns imunitar se reduce, ceea ce contribuie la mai multe infecții și crește riscul apariției celuleor canceroase.

Concluzia medicilor este că, în comparație cu persoanele mai tinere, persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a contracta boli infecțioase și, chiar mai important, au mai multe șanse să moară din cauza lor.

Infecțiile respiratorii, inclusiv gripa, virusul COVID-19 și în special pneumonia sunt o cauză principală de deces la persoanele cu vârsta peste 65 de ani din întreaga lume.

Alimentele minune pentru o imunitate de fier

O dietă sănătoasă este cheia unui sistem imunitar puternic. Aceasta înseamnă că este nevoie să mâncăm mai multe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase.

O alimentație corectă asigură cantități suficiente de micronutrienți care joacă un rol decisiv pentru buna funcționare a organismului, cum ar fi

Vitamina B6 – pe care o putem găsi în pui, somon, ton, banane, legume verzi și cartofi (cu coajă).
Vitamina C – un ingredient esențial când vine vorba de citrice, inclusiv portocale și căpșuni, dar și roșii, broccoli sau spanac.
Vitamina E – găsită în migdale, ulei de floarea-soarelui și șofrănel, semințe de floarea-soarelui, unt de arahide și spanac.

Exercițiile fizice, un izvor de sănătate și longevitate

Exercițiile fizice nu sunt doar pentru formarea musculaturii ci contribuie și la diminuarea stresului. Practicarea sportului este, de asemenea, o parte importantă a sănătății și a susținerii unui sistem imunitar sănătos.

O modalitate prin care exercițiul fizic poate îmbunătăți funcția imunitară este creșterea circulației generale, facilitând călătoria mai ușor a celulelor imune și a altor molecule de combatere a infecțiilor în corp.

De fapt, studiile au arătat că doar 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi vă ajută la stimularea sistemul imunitar. Aceasta înseamnă că este important să ne concentrăm să rămânem activi și să practicăm exerciții fizice regulate.

Hidratarea, secretul unui sistem imunitar sănătos

Apa joacă multe roluri importante în corpul tău, inclusiv susținerea sistemului imunitar. Un lichid din sistemul circulator numit limfă, care transportă celule imune importante care combate infecțiile în jurul corpului, este în mare parte format din apă. Fiind deshidratat încetinește mișcarea limfei, ducând uneori la un sistem imunitar afectat.

Chiar dacă nu exersăm sau transpirăm, pierdem în mod constant apă prin respirație, sau prin urină și tranzit intestinal. Pentru a ne întări sistemul imunitar, e nevoie să ne asigurăm că înlocuim apa pe care o pierdem.

Stresul, dușmanul sănătății

Fie că se instalează rapid sau se dezvoltă în timp, este important să înțelegem cum stresul afectează sănătatea – inclusiv impactul pe care îl are asupra sistemului imunitar. În timpul unei perioade de stres, în special stres cronic, frecvent și de lungă durată, corpul răspunde inițind un răspuns la stres. La rândul său, acest răspuns la stres vă suprima sistemul imunitar – crescând șansele de infecție sau boală.

Stresul este diferit pentru toată lumea și modul în care îl ameliorăm este și el. Având în vedere efectul pe care îl poate avea asupra sănătății, este important să știm cum să identificăm stresul. Și, indiferent dacă este vorba de respirație profundă, meditație, rugăciune sau exerciții, ar trebui să ne familiarizăm cu activitățile care ne ajută să reducem stresul.

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”