Cele mai bune rute pentru a ajunge cu maşina în Grecia şi unde este cel mai avantajos să alimentezi cu carburant

Vacanţa de vară se apropie cu paşi repezi şi, ca în fiecare an, mulţi români vor alege să-şi petreacă concediul în Grecia, care oferă turiştilor plaje spectaculoase şi hoteluri sau vile moderne, dar şi tradiţionale, la preţuri mult mai avantajoase decât în România.

01 iun. 2023, 19:16
Cele mai bune rute pentru a ajunge cu maşina în Grecia şi unde este cel mai avantajos să alimentezi cu carburant

Indiferent de ruta aleasă spre Grecia, decizie ce ține de obicei de zona din România din care se pornește, distanțele parcurse variaza între 600 și 1200 de kilometri.

Astfel, este important pentru șoferi să alimenteze la un preț cât mai avantajos. La un rezervor cu o capacitate de 50 de litri și un consum mediu de 7 litri la 100 de kilometri reiese că distanța parcursă cu un plin este de aproximativ 700 de kilometri, potrivit Digi 24. Consumul este influențat de numeroși factori, precum aglomerația traficului sau gradul de încărcare a mașinii, deci datele calculate sunt aproximative.

Prețurile luate în calcul pentru România în acest articol sunt cele din Weekly Oil Bulletin emis de Comisia Europeană la data de 22 mai 2023: 6,57 lei pentru un litru de benzină (echivalentul a 1,32 euro) și 6,58 lei litrul de motorină (echivalentul a 1,32 euro).

Prețurile carburanților suferă fluctuații în timp, deci este de preferat să fie verificate înainte de plecare de către fiecare șofer pentru a se asigura că avantajele enunțate se mențin.

Drumul România-Grecia prin Bulgaria

Una dintre cele mai folosite rute din România spre Grecia este prin Bulgaria. Majoritatea românilor din sudul și estul țării o folosesc întrucât este cel mai scurt drum și Bulgaria are o rețea de autostrăzi destul de bine pusă la punct.

În România, prețurile luate ca reper sunt 1,32 euro litru pentru benzină și motorină.

Potrivit Weekly Oil Bulletin, benzina se vinde în Bulgaria mai ieftin decât în România, prețul de 2,51 leva echivalent în euro fiind de 1,29 euro pe litru. În același timp, motorina se vinde în Bulgaria cu 2,42 leva pe litru, echivalentul a 1,24 euro.

Astfel, Bulgaria are prețuri mai mici decât România atât la benzină, cât și la motorină.

Situația se schimba drastic odată cu intrarea în Grecia.

Dacă în România și Bulgaria avem un preț la benzină de 1,32 euro, respectiv 1,29 euro pe litru, benzina costă în Grecia, în medie, 1,83 euro pe litru.

Motorina este și ea mai scumpă în Grecia decât în celelalte țări. Potrivit Weekly Oil Bulletin, prețul unui litru este de 1,55 euro în Grecia.

Astfel, dacă traseul ales este pe ruta România-Bulgaria-Grecia, alimentarea în Bulgaria este cea mai avantajoasă, întrucât această țară are cele mai mici prețuri la carburanți.

Drumul România-Grecia prin Serbia și Macedonia de Nord

Majoritatea românilor din nordul și vestul țării care merg în vacanță în Grecia aleg ruta prin Serbia și Macedonia de Nord pentru că este mai scurtă decât varianta prin Bulgaria.

În România cunoaștem prețurile luate în calcul: 1,32 euro pentru litru de benzină/motorină.

Prețurile carburanților din Serbia și Macedonia de Nord nu apar în Weekely Oil Bulletin pentru că cele două țări nu fac parte din Uniunea Europeană. Potrivit Cargopedia.ro, în Serbia, la data de 29 mai, prețul unui litru de benzina era echivalentul a 1,52 euro, deci cu 20 de eurocenți peste prețul din România.

În același timp, un litru de motorină se vindea în Serbia cu 1,58 euro pe litru, față de 1,32 euro în România. Ruta continuă prin Macedonia de Nord, iar potrivit ro.globalpetrolprices.com, un litru de benzină se vinde acolo cu 1,3 euro pe litru, în timp ce un litru de motorină se vinde cu echivalentul a 1,12 euro. În Grecia, prețul unui litru de benzină este de 1,83 euro, iar cel al unui litru de motorină este 1,55 euro pe litru.

Astfel, cele mai mici prețuri ale carburanților pe ruta România-Serbia-Macedonia de Nord-Grecia, indiferent dacă vorbim de benzină sau motorină, sunt în Macedonia de Nord.

Citește şi: Un român din diaspora care vrea să se mute la sat, în România, le cere celor care au case de vânzare să nu mai fie lacomi: „Fac un apel de discernământ!”