Cele mai bune surse de antioxidanţi

Antioxidanții sunt substanțe naturale care se găsesc în fructe şi legume, care pot opri sau pot limita pagubele provocate de radicalii liberi, vinovaţi de apariţia cancerului, cât şi de îmbătrânirea prematură.

23 iun. 2016, 10:29
Cele mai bune surse de antioxidanţi

Antioxidanţii pot proteja celulele de efectul radicalilor liberi şi pot limita daunele cauzate de oxidare într-o anumită măsură.

În mod normal, coprul nostru produce antioxidanţi pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, însă aceştia se găsesc şi în fructe și legume, care sunt bogate în substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele A, C și E, betacaroten, luteină, licopen și seleniu.

Ce alimente sunt bune surse de antioxidanţi?

Pentru a obţine cei mai multi antioxidanti, o dietă care include un amestec sănătos de fructe și legume colorate este esenţială.

Vitamina A se găseşte în lapte, ficat, unt și ouă.

Vitamina C se găseşte în cele mai multe fructe si legume. Cele cu cele mai mari cantități de vitamina C includ papaya, căpșunile, portocalele, pepenele galben kiwi, ardei gras, broccoli, varză de Bruxelles, roșii, conopidă și varză.

Vitamina E este conţinută de migdale, semințe de floarea- soarelui, alune și arahide. Acesta poate fi, de asemenea, găsite în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul şi varzaa, uleiurile de soia, floarea- soarelui, de porumb şi rapiţă.

Se găsesc şi în legume colorate

Aceştia pot fi, de asemenea, găsiţi în sfeclă, spanac și varză. Luteina se găseşte în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza , broccoli, porumbul, mazărea. Licopenul se găseşte în grapefruit roz, pepene verde, caise și roșii.
Seleniul se găseşte în cereale (porumb, grâu și orez), nuci, legume, produse de origine animală (carne, pește, curcan, pui, ouă și brânză), pâine și paste făinoase.

Astfel, cel mai bun mod de a-ţi asigura cantitatea necesară de antioxidanţi este printr-o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale, seminţe şi nuci. De asemenea, pentru o bună digestie şi pentru o sănătate de fier, este indicat să limitezi consumul de alimente bogate în grăsimi, prăjeli şi mâncăruri procesate.

Citeşte mai multe despre antioxidanţi AICI.