Cele mai bune trucuri pentru vopsitul ouălor de Paște! Moduri prin care poți să fii extrem de creativ

Când vine vorba de vopsitul ouălor de Paște avem aproape opțiuni nelimitate. Avem acum nenumărate metode prin care putem să devenim creativi. Dacă nu vrem să folosim vopseaua din comerț, ei bine, avem și variante prin care putem să ne preparăm propria vopsea chiar la noi acasă din ingrediente naturale.

13 apr. 2023, 09:03
Cele mai bune trucuri pentru vopsitul ouălor de Paște! Moduri prin care poți să fii extrem de creativ

Principalul simbol pentru sărbătorile de Paște este reprezentat de ouăle vopsite. Pentru cei mici acesta este un prilej de bucurie, iar pentru gospodine este un mod plăcut prin care își pot exersa creativitate. Mai mult, momentul în care vopsim ouăle poate fi un prilej excelent în care să petrecem timp în familie pentru această activitate comună.

Citește și: Prognoza meteo de Paște. Fenomene extreme la final de săptămânii, unde vor fi ploi violente. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Pentru a vopsi ouăle de Paște avem o mulțime de opțiuni, de la vopselurile găsite în comerț, până la metodele naturale pe care oamenii din satele românești le practică de zeci de ani. În ceea ce privește variantele pe care le găsim în comerț gama este extrem de variată. Putem opta pentru culori sidefate, pastelate, chiar si pentru modele și abțibilduri. Pe de altă parte, avem metodele tradiționale de vopsire cu foi de ceapă, cu sfeclă roșie, din coajă de măr dulce, coajă de nuci și diverse tipuri de frunze și flori.

În mod evident, dacă optăm pentru vopseaua din comerț procesul este simplificat exponențial, dar chiar și așa trebuie să ținem cont de anumite trucuri.

Cum pregătim ouăle de Paște pentru vospire

Indiferent cum alegem să vopsim ouăle de Paște, un pas extrem de important este spălarea și degresarea lor. Ca să ne asigurăm că vor avea parte de o culoare intensă și că vopseaua va prinde foarte bine trebuie să fim atenți ca acestea să fie degresate corespunzător. Pentru a face acest lucru avem nevoie de apă caldă și de detergent de vase.

Vei lua fiecare ou în parte și îl vei spăla bine cu un burete și cu detergent, apoi îl clătești extrem de bine astfel încât să nu rămână urme de săpun pe suprafața lor. După ce au fost bine curățate, le vei pune la fiert. Este foarte important ca focul să fie mic, astfel încât să evităm spargerea lor sau fierberea inegală. Acestea trebuie să fiarbă timp de aproximativ 10-12 minute, după care apa trebuie scursă și suntem gata de vopsire.

Dacă folosești vopsea din comerț, trebuie doar să pui într-un vas separat vopseaua și o lingură de oțet.  După ce ai preparat vopseaua, adaugă ouăle pe rând și lasă-le 1 minut în vopsea. Scoate-le cu atenție și așează-le pe o hârtie absorbantă, care să extragă excesul de vopsea. Pentru a obține un luciu perfect, unge ouăle cu o bucată de vată înmuiată în ulei .

Pe de altă parte, în cazul unei variante naturale avem opținunea cu sfeclă roșie. Vopseaua pe bază de sfeclă roșie se obține prin fierberea a două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă.  În amestesc se adaugă 2 linguri de oțet. După 4 minute de stat pe foc, în apa cu bucățile de sfeclă se adaugă și ouăle. După ce apa a dat în clocot, se lasă ouăle încă 4 minute și se scot.

Pentru a obține culoarea galben ne putem folosi de ajutorul turmericului. Trebuie doar să punem într-o oală nu prea mare o lingură de turmeric și o lingură oțet, câteva ouă și apă cât să le acopere bine. Fierbe la foc mic 10-15 minute, oprește focul și lasă ouăle în apa în care au fiert până se răcește totul. Pentru un galben mai intens, lasă ouăle peste noapte în lichid, la frigider.

Citește și: Cinci zodii vor renaşte de Paşte 2023. Sunt binecuvânate, soarta se schimbă pentru acești nativi