Cele mai ciudate 10 sporturi practicate vreodată la Jocurile Olimpice

Olimpiada de la Londra începe în mai puţin de două săptămâni, iar peste 10.000 de sportivi sunt aşteptaţi să se întreacă în cadrul celor mai urmărite jocuri din istorie. Disciplinele la care aceştia sunt înscrişi sunt deja considerate clasice şi catalogate ca încadrându-se în limitele firescului, însă o privire retrospectivă ne arată că nu a fost aşa dintrotdeaua. Iată cele mai ciudate sporturi care au figurat cel puţin o dată în programa olimpică.

RomaniaTV.net
16 iul. 2012, 11:10
Cele mai ciudate 10 sporturi practicate vreodată la Jocurile Olimpice

1. Împuşcarea porumbeilor aflaţi în zbor
Proba a figurat doar în programul JO din anul 2000, de la Paris, când s-au împuşcat peste 300 de porumbei. A câştigat un australian, Donald Mackntosh, cu 22 de zburătoare doborâte. Este singurul eveniment sportiv din istoria olimpismului în care s-au împuşcat animale vii.

2. Kabaddi
A figurat în programul JO din 1936, de la Berlin. Este în continuare un sport foarte popular în sud-estul Asiei şi este chiar sportul naţional în Bangladesh. Două echipe, aflate faţă în faţă, pe un teren cu dimensiunile de 13X10 metri, încearcă să spargă lanţul uman făcut de jucătorii adverşi, care se ţin de mâini. În acest scop, echipele trimit, pe rând, câte un atacant care încearcă să străpungă zidul format de oponenţi. O regulă de bază este aceea că atacantul nu are voie să respire atunci când trebuie să se întoarcă înapoi la bază. El trebuie să îşi ţină respiraţia şi să spună „kabaddi, kabaddi, kabaddi” până când ajunge la coechipieri.

3. Cursă de 12 ore, pe bicicletă
Proba a figurat doar în programul JO din 1896, de la Atena. Concurenţii au urcat în şa la ora 5 dimineaţa şi s-au dat jos la ora 17.00. Şapte sportivi s-au încumetat să participe la eveniment, iar câştigătorul, austriacul Adolf Schmal, a parcurs în tot acest timp 314,997 km.

4. Trasul frânghiei
A stat în programul olimpic între 1900 şi 1920. Este unul dintre sporturile practicate şi la Olimpiadele din Grecia Antică. Două echipe, cu câte opt componenţi trăgeau de câte un capăt al frânghiei, timp de 5 minute şi dacă niciuna dintre ele nu atingea marcajul, cea care a tras cel mai departe era declarată câştigătoare.

5. Căţăratul pe frânghie
A fost probă olimpică în 1896, 1904, 1908, 1924 şi 1932. Competitorii încercau să ajungă cât mai sus, căţărându-se pe frânghie doar cu ajutorul mâinilor.

6. Duel cu pistoalele
Participanţii îşi descărcau pistoalele într-un manechin, obţinând puncte dacă nimereau pieptul sau capul. A fost probă la Olimpiadele din 1908 şi 1912.

7. La Canne
A fost probă la JO 1924, de la Paris, iar acest sport este o variantă franceză de arte marţiale, asemănătoare scrimei, doar că participanţii se folosesc de „canne”, un fel de baston alungit cu care atacă sau se apără.

8. Hochei pe role
Este asemănător hocheiului pe gheaţă, doar că sportivii poară în picioare role, în loc de patine. A fost sport demontrativ la JO 1992, de la Barcelona, iar singurul titlu olimpic din istorie îi aparţine Argentinei, care a întrecut Spania în finală.

9. Club Swinging
Este asemănător cu gimnastica ritmică, doar că sportivii nu se deplasează, ei făcând jonglerii în jurul propriului corp. A figurat în programul unei singure ediţii a JO, în 1932, la Los Angeles.

10. Înot cu obstacole
A fost probă doar la JO din anul 2000, de la Paris, iar sportivii au fost puşi să înoate în Sena, unde au avut de trecut mai multe obstacole. Au urcat şi coborât pe o prajină apoi au trecut peste şi pe sub mai multe vase aflate pe râu.