Cele mai ciudate reacţii ale corpului uman, explicate ştiinţific

De ce ti se face pielea gaina cand auzi o melodie cu mare incarcatura emotionala si cum este oare posibil sa te manance ochiul? La aceste intrebari, dar si la altele care vizeaza bizareriile corpului uman, oamenii de stiinta au gasit explicatii.

13 iul. 2014, 13:26
Cele mai ciudate reacţii ale corpului uman, explicate ştiinţific

De ce plangem cand radem cu pofta

Din ras in plans, toti am trecut prin aceasta stare in momente in care radeam cu atata pofta incat ne-au dat lacrimile. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Maryland (SUA) au constatat ca plansul si rasul sunt, de fapt, reactii psihologice similare. Ambele au loc in momente de excitare emotionala puternica. Desi multi dintre noi asociem plansul unei stari de tristete, de suparare, generarea lacrimilor de catre globul ocular este un proces mult mai complex, fiind declansat de o varietate de factori. Plansul nu tine doar de tristete, el poate aparea pe fondul durerii, al nervilor, dar si al unei stari de voiosie puternice.

De ce ne lacrimeaza ochii de la ceapa

Prin taierea cepei, celulele acesteia sunt practic rupte, permitand astfel eliberarea unei enzime care produce un sulfoxid iritant pentru ochi, iar reactia fireasca a ochilor in momentul in care se simt “agresati” intr-un fel sau intr-altul este sa produca lacrimi pentru curatarea globului ocular.

De ce ne trosnesc articulatiile

Articulatia este locul unde se unesc oasele, fiind practic un fel de capsula cu lichid sinovial, plin de gaze dizolvate, care permite practic miscarea. Trosnetele apar atunci cand articulatiile se comprima, iar gazele din aceasta capsula sunt eliberate, generand zgomotul specific. In unele cazuri, aceeasi articulatie poate trosni de mai multe ori, la fractiune de secunda. Motivul? Dupa prima trosnitura, gazele sunt reabsorbite de fluid, putand fi eliberate din nou.

De ce ni se face pielea gaina

Frigul, caldura, dar si o melodie cu incarcatura emotionala pot face pielea de gaina, reactie denumita stiintific piloerectie. Practici, muschii de mici dimensiuni de la baza fiecarui fir de par se contracta, motiv pentru care apar la nivelul pielii mai multe mici umflaturi in care stau “erecte” firele de par. Reactia era, candva, cu zeci de mii de ani, un mijloc de protectie in cazul oamenilor. Stramosii nostri, avand un grad ridicat de pilozitate, erau protejati in anumite momente de catre aceasta reactie la nivelul epidermei. Pe masura ce ne-am pierdut parul corporal, am ramas doar cu reactia.

De ce ne mananca ochiul

Unele persoane isi fac cruce de trei ori atunci cand le mananca un ochi, desi procesul nu are nimic de-a face cu credinta sau cu superstitia. Mancarimile la nivelul ochiului poarta un nume stiintific: miokimie, ce consta intr-un spasm involuntar, nedureros al pleoapelor. Aceasta actiune a pleoapelor poate fi cauzata de oboseala, de stres, de consumul excesiv de cafea, de privitul prelungit la televizor, la calculator sau in alte surse de lumina. Acest tic motor inceteaza dupa numai cateva secunde, dar poate avea loc de cateva ori in aceeasi zi si dispare de la sine.

Citeste mai mult pe lyla.ro