Cele mai frecvente 4 mituri despre cancer

Una dintre cele mai de temut afecțiuni, cancerul, poate fi învinsă dacă este depistată din timp, în urma investigațiilor regulate. Pentru că în jurul acesteia gravidează numeroase mituri, este bine să știm ce este adevărat și ce nu.

RomaniaTV.net
18 ian. 2017, 13:51
Cele mai frecvente 4 mituri despre cancer

Mitul 1: Cancerul este boala omului modern

Nu puțini sunt cei care cred că această maladie este o boală a omului modern. Oamenii de știință spun că, de fapt, ea există de când lumea. Ea a fost descrisă cu mii de ani în urmă de medici egipteni și greci, iar cercetătorii au descoperit semne clare ale cancerului într-un schelet vechi de 3000 de ani.

Stilul de viață, dieta, poluarea aerului , dar și altele, au un impact mare asupra riscului nostru de a ne îmbolnăvi de cancer. De exemplu, fumatul este în spatele unui sfert din totalul deceselor provocate de cancer.

Mitul 2: Superalimentele previn cancerul

Afinele, sfecla roșie, broccoli, usturoiul, ceaiul verde … și lista poate continua. În ciuda miilor de siteuri care pretind asta, oamenii de știință spun că nu există niciun superaliment care previne cancerul. Este un termen de marketing folosit pentru a vinde aceste produse și nu are nicio bază științifică, susțin tot ei.

Asta nu înseamnă că nu ar trebuie să te mai gândești la ce mănânci. Unele alimente sunt în mod clar mai sănătoase decât altele. Afinele sau o cană de ceai verde, cu siguranță, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, echilibrată.

Citeşte şi  LISTA COMPLETĂ a produselor cancerigene

Mitul 3: Dietele „acide” cauzează cancer

Sunt mulți care pretind că dietele excesiv „acide” fac ca sângele să devină „prea acid”, crescând astfel riscul de cancer. Ce pot oamenii să facă? Să crească aportul de alimente sănătoase „alcaline”, cum sunt legumele verzi și fructele (inclusiv, în mod paradoxal, lămâi). Este sănătos să incluzi în dietă cât mai multe legume verzi, dar asta nu are niciun efect asupra acidității sau alcalinizării corpului tău.

Mitul 4: Cancerul este „hrănit” de zahăr

Un alt mit este că zahărul aparent „hrănește” celulele canceroase, sugerând că acesta ar trebui să fie complet exclus din dieta pacientului. „Zahărul” este un termen general. Aceasta se referă la o serie de molecule, inclusiv zaharuri simple, găsite în plante, glucoză și fructoză. Toate zaharurile sunt carbohidrați.

Carbohidrații – fie dintr-un tort sau dintr-un morcov – ajung în sistemul nostru digestiv pentru a elibera glucoza și fructoza. Acestea se absorb în sânge pentru a furniza energie pentru ca noi să trăim.

Toate celulele noastre, canceroase sau nu, utilizează glucoza pentru ca organismul să aibă energie. Deoarece celulele canceroase se înmulțesc foarte repede în comparație cu celulele sănătoase, ele au o cerere deosebit de mare pentru acest tip de combustibil.

Dar toate acestea nu înseamnă că zahărul din prăjituri, dulciuri și alte alimente care-l conțin hrănește în mod specific celulele canceroase, spre deosebire de orice alt tip de carbohidrați. Corpul nostru nu alege care dintre celule se hrănesc cu acest combustibil.

Semne care anunță că ai cancer pancreatic