Cele mai frecvente malformaţii ale picioarelor copiilor şi cum pot fi corectate

Malpozitiile piciorului sunt frecvent întalnite la nou-nascut. De cele mai multe ori, cauza malformaţiilor o reprezintă pozitia fetală in uter. În cele mai multe cazuri, aceste malformaţii se pot corecta uşor dacă sunt depistate din timp prin masaj sau kinetoterapie.

04 nov. 2021, 16:40
Cele mai frecvente malformaţii ale picioarelor copiilor şi cum pot fi corectate

Cele mai frecvente malformaţii ale picioarelor copiilor apar din cauza poziţiei fătului în uterul mamei. De multe ori, acestea se corectează de la sine, dar sunt şi cazuri în care este de preferat să apelăm la medicul ortoped care poate recomanda masaj sau anumite proceduri de kinetoterapie.

Cele mai frecvente malformaţii ale picioarelor copiilor sunt cauzate de poziţia în uter, precum picior talus, picior valgus, picior talus valgus.

Talus valgus (tal valg) reprezinta cea mai frecventa malpozitie. Talus Valgus este o afecţiune cauzata de pozitionarea picioarelor bebelusului in burtica mamei. Piciorul se afla intr-o pozitie exagerata de flexie dorsala, sprijinit pe marginea interna. Forma piciorului este normala.
Problema poate sa dispara si spontan, dar se recomanda, de regula, masaj la picioare si/sau kinetoterapie.

In primele luni de viata, talus-valgus se corecteaza relativ repede, cam in 2-3 luni de tratament, dar dupa ce copilul a inceput sa stea in picioare si sa mearga, durata tratamentului se prelungeste la cativa ani.

Malformaţia se poate asocia cu luxatia congenitala de sold, de aceea se recomanda ecografia de sold in primele 6 saptamani de viata.

Piciorul talus – copilul sta sprijinit pe calcaie, laba piciorului fiind indreptata in exterior spre gamba

Piciorul valgus – copilul se sprijină pe partea interioara a piciorului. Această malformaţie se asociaza adesea cu genu valgum (genunchii nu se ating). Pentru corectarea genu valgum este recomandat să încurajaţi copilul să meargă pe nisip uscat pentru a îi întări musculatura picioarelor. De asemenea, sunt mai multe proceduri pe care un kinetoterapeut le poate face cu cel mic.

Citeşte şi: Coronavirusul la copii, cea mai recentă îngrijorare mondială. A crescut numărul de decese şi cazuri grave

Degetele încălecate sunt, de asemenea, un alt defect frecvent întâlnit la picioarele copiilor. Necorectată, această anomalie poate provoca dureri şi bătături la vârsta adultă. Pentru a remedia această anomalie apelaţi la sfatul unui specialist în kinetoterapie.

Metatarsus varus este o altă deformatie a piciorului des intalnita şi cauzată de poziţia fetală. În acest caz, jumatate din fata a labei piciorului este orientata spre interior. Are o evolutie favorabila, daca se incepe tratamentul kinetoterapic precoce, insa, daca trec cateva luni, malformatia devine ireductibila.

Piciorul stramb varus equin.

În acest caz laba piciorului este indreptata spre interior, formand un unghi drept cu gamba, iar piciorul se sprijina pe partea laterala a labei si nu pe talpa, iar degetele de la picioare sunt orientate in jos. În acest caz piciorul este rigid, cu forma anormala. Incidenta este de 1 la 1000 de nasteri, in 50% din cazuri fiind bilaterala si este mai frecventa la baieti.

Varus equin este de multe ori asociat cu alte malformaţii ale unor organe şi afectiuni neuromusculare.

Netratata sau tratata incorect, această anomalie a piciorului duce la infirmitate severa. În prezent, în România această malformaţie este vindecabilă.

Citeşte şi: Imaginea care a emoționat internetul! O asistentă și-a riscat viața pentru a consola un bebeluș infectat cu COVID