Cele mai frecvente probleme ale pielii în sarcină

Pe măsură ce crește fătul, se petrec numeroase transformări în corp, care afectează și pielea, favorizând apariția vergeturilor și nu numai. Nu te îngrijora, majoritatea dispar după naștere.
Romania TV
29 dec. 2016, 11:19
Cele mai frecvente probleme ale pielii în sarcină

Petele pigmentare

Schimbările hormonale din sarcină provoacă hiperpigmentări ale pielii, care se diminuează sau dispar la câteva luni după naștere. Un exemplu este linea nigra, dunga maronie care unește zona buricului și cea pubiană. Aceasta începe să se evidențieze în trimestrul 2. Hiperpigmentarea se poate manifesta și la nivelul sfârcurilor și areolelor. În general, petele dispar după naștere, dar sunt și excepții, când se recomandă anumite tratamente.

Vergeturile

Tulburările homonale afectează elasticitatea pielii și produc vergeturi, prezentemai ales pe abdomen, coapse, posterior și sâni. Inițial, apar sub forma unor linii roşii, care, în timp, se decolorează şi devin alb-sidefii. Cu cât vergeturile sunt mai vechi, cu atât sunt mai dificil de îndepărtat, chiar imposibil. Le poți preveni evitând acumularea bruscă de kilograme, adoptând o dietă sănătoasă și hidratându-te, pentru a menține elasticitatea pielii. De asemenea, aplică pe corp produse cu unt de shea, unt de cacao sau ulei de măsline. Acestea estompează vergeturile primare și refac elasticitatea pielii.

Masca gravidei

Cloasma gravidică, cunoscută și ca masca gravidei, se prezintă sub forma unor pete în nuanțe galben, brun și cenușiu. Petele sunt diferite, dar în general iau forma unor fluturi, și sunt localizate pe frunte, obraji și bărbie. Este cauzată de schimbările hormonale, prin producerea în exces de melanină, cea care dă pigmentul pielii. Vara, petele se accentuează de la soare, de aceea este mai bine să fie limitată expunerea solară. Nu este o problemă gravă și nu trebuie să ceri ajutorul unui specialist ca să scapi de pete. Acestea dispar în timp, după naștere.

Citeşte şi  Te temi de avortul spontan? Iată care sunt semnele

Cuperoza

Caracterizată prin apariţia unor vinişoare roşii la nivelul feţei, urmată de înroşirea tenului, cuperoza este provocată în special de dereglările hormonale. Afecțiunea este mai frecventă la femeile cu tenul deschis și cele cu piele sensibilă, cu tendință de uscare. De obicei, apare din trimestrul 2 și nu este nevoie de un tratament special pentru o a trata. Evită produsele cosmetic pe bază de alcool și parfum. Cuperoza se va remite spontan în câteva luni de la naștere.

Mâncărimi și uscare excesivă

Pielea din zona abdomenului și a sânilor, care sunt în continuă expansiune, poate fi afectată de mâncărimi. O altă neplăcere este și uscarea excesivă a pielii. Unele gravide, în special cele cu sarcină gemelară, se confruntă în trimestrul 3 cu bășicuțe roșii pe burtă, care produc mâncărimi insuportabile. Senzația neplăcută dispare după naștere. Evită dușurile și băile fierbinți, care usucă și mai tare pielea. Se recomandă utilizarea unor produse de îngrijire pe bază de uleiuri. De asemenea, îmbracă ținute din bumbac și evită materiale textile care agravează pruritul.

Alte posibile neplăceri

În trimestrul 3, unele gravid se pot confrunta cu vene sparte (cunoscute și ca vene spider, pentru că se întind ca o pânză de păianjen). Vasele de sânge de la suprafața pielii se sparg din cauza presiunii exercitate de uter asupra venelor bazinului și de creșterea cantității de progesteron. În cele mai multe cazuri, dispar de la sine după naștere, dar sunt și situații când este nevoie de ajutorul unui medic specialist.

Citește despre sarcina toxică

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Cine nu mai primeşte alocaţie pentru copii în luna mai 2025. Regula de care puţini părinţi au habar
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici