Cele mai frumoase momente ale saltului istoric. Felix Baumgartner: A fost violent

Saltul istoric al austriacului Felix Baumgartner a fost urmărit duminică seară de milioane de oameni pe youtube. 
Romania TV
15 oct. 2012, 10:57
Cele mai frumoase momente ale saltului istoric. Felix Baumgartner: A fost violent
Cu textul „Born to fly” (Născut pentru a zbura) tatuat pe antebraţ, austriacul în vârstă de 43 de ani Felix Baumgartner a stabilit un nou record mondial duminică seară, reuşind un salt în cădere liberă din stratosferă, de la altitudinea de 39.000 metri.
 
„Mi s-au luat, parcă, 20 de tone de pe umeri”, a declarat acesta, o dată reîntors pe pământ, scrie The Telegraph. „Pentru câteva secunde am crezut că îmi voi pierde cunoştinţa”, a mai spus acesta. „Am crezut că am totul sub control, dar apoi a început: am prins cu adevărat viteză, a devenit violent. A fost mult mai greu decât ne-am imaginat”. 
 
Primele declaraţii ale lui Felix după aterizare
 
 

 
Puteţi vedea în GALERIA FOTO cele mai frumoase momente ale saltului său istoric, urmărit în direct de milioane de oameni. 
 
Urmăriţi aici un video cu saltul istoric al lui Felix Baumgartner
 
Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaş cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute.
 
În timpul căderii, Felix Baumgartner ar fi depăşit şi viteza sunetului (de 1.227,6 kilometri /oră – 343 metri/ secundă), devenind astfel primul om care a făcut acest lucru fără a se afla într-un avion. Cu toate acestea, potrivit BBC, un eventual record al lui Baumgartner privind depăşirea vitezei sunetului în cădere liberă urmează să fie confirmat. Recordurile sunt „oficiale” doar după ce sunt atestate de către Federaţia Aeronautică Internaţională.
  
În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a depăşit şi un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman, potrivit explicaţiilor oferite de specialiştii care au comentat transmisiunea live de pe redbullstratos.com.
 
Ascensiunea a durat aproximativ 2 ore şi 40 de minute. Baumgartner, care a purtat un costum presurizat, a păşit afară din capsulă în jurul orei 21.08 (ora României).
 
Coborârea lui Baumgartner a durat 9 minute şi 3 secunde, din care 4 minute şi 19 secunde în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, potrivit specialiştilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner. Viteza atinsă în timpul coborârii de Felix Baumgartner a fost de 1.137 kilometri pe oră.
 
Felix s-a pregătit cinci ani pentru acest salt, programat să aibă loc iniţial pe 8 octombrie, amânat, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, de mai multe ori, întâi pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie.
 
Felix Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în oraşul austriac Salzburg. „Mi-am dorit întotdeauna să mă simt liber şi, mai ales, să privesc lumea de sus”, a declarat acesta. 
 
El a efectuat primul salt la vârsta de 16 ani, înainte de a se înrola în armata austriacă şi şi-a perfecţionat calităţile în cadrul forţelor speciale.
 
În 1999, el a devenit primul om care a sărit de pe unul dintre braţele statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient însă pentru a deschide paraşuta şi a ateriza în siguranţă.
Dar cele mai spectaculoase sărituri ale sale sunt acelea de pe cele mai înalte turnuri ale lumii – Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (în 1999), şi de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).
 
Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.
 
Baumgartner a sărit şi de pe cel mai înalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franţa, care se ridică la înalţimea de 343 de metri deasupra Văii Tarn.
 
În prezent, el trăieşte în Elveţia şi Statele Unite ale Americii, însă mărturiseşte: „În aer mă simt acasă”.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Playtech.ro
Te va afecta direct: Ce se scumpește după prăbușirea leului în fața euro
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Stațiunea din România bântuită de un secret întunecat. Ascunde tragedii și fenomene inexplicabile
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică