Cele mai IMPORTANTE MOMENTE când NU trebuie să bei APĂ

Exista persoane care nu stiu cand si cum sa bea apa sau mai ales cand sa nu bea apa, astfel ca greselile frecvente in acest sens pot provoca diferite afectiuni.

17 feb. 2016, 18:46
Cele mai IMPORTANTE MOMENTE când NU trebuie să bei APĂ

Nu este bine sa bei apa in urmatoarele situatii:

1. In timpul meselor. Se spune ca una dintre cele mai frecvente greseli in ceea ce priveste hidratarea este consumul de apa in timpul mesei si imediat dupa. Medicii spun ca este foarte important sa evitam sa bem apa in timpul mesei, deoarece aceasta ingreuneaza digestia prin „diluarea” acizilor si enzimelor, care duc la acumularea de toxine in organism.

Principala preocupare este ca apa dilueaza acizii si enzimele digestive din stomacul si are ca rezultat balonarea sau distensia. Aceasta preocupare este un mit, conform gastroenterologului Michael Picco. El spune ca apa bauta in timpul mesei poate ajuta la imbunatatirea digestiei organismului si sugereaza ca oamenii pot obtine aceleasi beneficii digestive daca beau apa la scurt timp dupa mese.

Medicii recomanda mentinerea hidratarii adecvate pe tot parcursul zilei, pana la sase sau opt pahare pline pe zi. Hidratarea corespunzatoare ajuta, de asemenea, la functionarea sistemului digestiv, potrivit click.ro.

2. In timpul sau dupa antrenament. Inghitirea a 2 litri de apa rece ca gheata in mijlocul sesiunii de antrenament sau dupa un efort fizic intens nu este o solutie buna. Poti face crampe stomacale, sau mai grav, organismul tau poate intra in stare de soc din cauza schimbarii bruste de temperatura. E bine sa bei aproximativ 300 ml de apa inainte de antrenament si cate putin in timpul desfasurarii acestuia, astfel incat sa nu te deshidratezi.

3. Inainte de somn. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Glasgow, ingerarea unei cantitati mari de apa inainte de a merge la culcare duce la tulburari ale somnului, oameni fiind nevoiti sa mearga mai des la toaleta. Un pahar de apa inainte de culcare este mai mult decat suficient.

5. In timpul travaliului. Mai ales in primele stadii ale travaliului, cand efortul depus este mare, femeile pot bea apa sau sucuri naturale. Exista mai multe studii care au demonstrat ca bauturile si alimentele consumate in timpul travaliului nu reprezinta un pericol pentru mama sau fat. Trebuie avut in vedere insa ca daca bei prea multa apa in timpul travaliului si nu mananci nimic s-ar putea sa ai un risc mai mare de hyponatraemia sau dezechilibru de sodiu.

Cantitatea recomandata de apa este aceea de 30-40 ml de apa pe kilogram. Astfel, o persoana cu o greutate de 50 de kg are ca necesar de apa 1,5 l iarna si 2 l vara. Doza letala de apa, dovedita prin experimente pe soareci, este de 90 ml pe kg. Excesul de apa este asadar situat intre acesti doi parametri. Difera de la un organism la celalalt, dar depinde si de efortul fizic.

Citeşte şi Află ce se întâmplă dacă bei un pahar de apă sărată în fiecare dimineaţă