Cele mai importante sfaturi pentru igienizarea hainelor unui pacient COVID

Igienizarea hainelor unui pacient Covid este un proces extrem de important și este esențial ca manipularea rufelor să fie făcută în condiții optime de siguranță.
Ruxandra Rădulescu
01 dec. 2021, 16:13
Cele mai importante sfaturi pentru igienizarea hainelor unui pacient COVID

Având în vedere actuala pandemie de COVID-19, organizațiile de sănătate din întreaga lume continuă să sublinieze importanța distanțării fizice, a spălării mâinilor și a dezinfectării articolelor de zi cu zi, cum ar fi hainele.

Deși încă nu este clar cât de mult poate supraviețui SARS-CoV-2 pe îmbrăcăminte, experții recomandă prudență atunci când spălați hainele și alte textile. Acordarea unei atenții suplimentare este importantă în special pentru cei care au contactat boala sau care trăiesc cu cineva suspectat sau confirmat cu SARS-CoV-2.

Omicron, noua tulpină de COVID-19, nu a fost identificată pe teritoriul României. Ce arată primul studiu pe bază de secvenţiere

Curățarea și dezinfectarea sunt procese diferite.

Curățarea implică îndepărtarea murdăriei și a germenilor de pe suprafețe. Deși curățarea poate reduce riscul de răspândire a agenților infecțioși, cum ar fi virușii și bacteriile, nu îi ucide.

Dezinfecția necesită utilizarea de substanțe chimice care ucid germenii. Dezinfectarea suprafețelor dure și a textilelor după curățarea acestora poate reduce și mai mult riscul de răspândire a infecțiilor.

Autoritățile de sănătate publică, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat că SARS-CoV-2 se răspândește de la o persoană la alta prin contactul indirect și direct cu particulele respiratorii care contribuie la răspândirea virusului.

Măsurile de precauție, cum ar fi distanțarea fizică, carantina și autoizolarea, pot ajuta la reducerea riscului de transmitere directă. Cu toate acestea, particulele respiratorii contaminate cu SARS-CoV-2 se pot depune pe obiecte și suprafețe. SARS-CoV-2 poate pătrunde în corpul unei persoane dacă ating aceste suprafețe și apoi își ating ochii, nasul sau gura.

Studiile sugerează că coronavirusurile umane, cum ar fi cele responsabile de sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), pot rămâne pe suprafețe din metal, sticlă și plastic până la 9 zile.

Deși cercetările actuale și îndrumările autorităților de sănătate publică oferă o perspectivă asupra modului de reducere a transmiterii virale pe suprafețe, nu același lucru este valabil și pentru îmbrăcăminte și alte textile.

Autorii unui studiu publicat în The Lancet MicrobeTrusted Source au raportat că SARS-CoV-2 este mai stabil pe suprafețe netede, cum ar fi sticla sau metalul.

Autorii au raportat că virusul a rămas infecțios timp de 3-7 zile pe suprafețele din sticlă, oțel inoxidabil și plastic și mai puțin de 2 zile pe lemn și pânză. Descoperirile lor sugerează, de asemenea, că SARS-CoV-2 este foarte sensibil la căldură. După creșterea temperaturii la 70°C (158°F), virusul a devenit inactiv în 5 minute.

Dezinfectarea suprafețelor cu hipoclorit de sodiu 0,1% (înălbitor), peroxid de hidrogen 0,5% sau etanol 62–71% inactivează efectiv majoritatea coronavirusurilor, făcându-le să nu mai fie infecțioase.

Practicarea unor protocoale adecvate de igienă și dezinfecție a mâinilor la domiciliu și în public poate ajuta la reducerea riscului de transmitere indirectă.

Orice suprafață sau obiect atins de persoana bolnavă trebuie să fie dezinfectat corespunzător, inclusiv hainele murdare, prosoapele și lenjeria de pat.

Potrivit specialiștilor din SUA există câteva sfaturi esențiale ce trebuie respectate când vine vorba de spălarea rufelor unui pacient cu COVID, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Manipularea rufelor murdare

CDC spune că este în regulă să spălați hainele pacientului împreună cu restul gospodăriei, dar trebuie să aveți grijă când manipulați aceste articole.

Purtați mănuși de unică folosință atunci când colectați hainele, prosoapele și lenjeriile de pat uzate ale pacientului. Nu apropiați obiectele aproape de corp pentru a evita atingerea obiectelor potențial contaminate.

Cele mai PUTERNICE antibiotice NATURALE. Le poţi lua fără reţetă şi vei avea un sistem imunitar de oţel

CDC avertizează împotriva scuturării rufelor murdare ale unui pacient cu COVID. Procedând astfel, virusul poate fi dispersat în aer, crescând riscul de transmitere. Puneți-le cu grijă într-un coș dacă nu le veți spăla imediat. Nu uitați să dezinfectați coșul de fiecare dată când îl goliți. De asemenea, puteți folosi un coș de cârpă pe care îl puteți arunca cu ușurință la spălat împreună cu hainele murdare.

Spălarea rufelor, a prosoapelor și a lenjeriei de pat

Dacă nu dețineți o mașină de spălat, este sigur să spălați manual hainele unui pacient cu COVID. Spălați articolele conform instrucțiunilor de îngrijire, dar folosiți cea mai caldă temperatură posibilă pentru apă. Studiile arată că temperaturile de peste 75 de grade Celsius ucid majoritatea virușilor, inclusiv coronavirusul.

Dacă utilizați o mașină, spălați îmbrăcămintea pacientului așa cum ați face de obicei. De asemenea, le puteți pune într-o pungă de pânză înainte de a o arunca la spălat, ca măsură suplimentară de precauție.

Uscați hainele bine pe o funie sau în mașină. Acest lucru asigură eliminarea tuturor urmelor de virus.

Dacă folosiți o mașină comună sau mergeți la spălătorie, asigurați-vă că sortați rufele înainte de a pleca. Acest lucru va reduce timpul petrecut într-o unitate comună, reducând expunerea. Aduceți hainele murdare și lenjeria într-o pungă lavabilă. În acest fel, poți doar să arunci întreaga pungă la spălat și să nu fii nevoit să scoți articolele cu mâna.

Împăturiți hainele curate acasă, astfel încât să nu fiți nevoit să atingeți în mod inutil suprafețele din spălătorie sau spălătorie.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări