Omicron, noua tulpină de COVID-19, nu a fost identificată pe teritoriul României. Ce arată primul studiu pe bază de secvenţiere

Primul studiu pe bază de secvențiere pentru varianta Omicron în România a fost realizat, în contextul în care tulpina sud-africană se răspândeşte la nivel european. Autorii cercetării susţin că probele analizate conţin în proporţie majoritară tulpina Delta a noului coronavirus.

01 dec. 2021, 15:39
Omicron, noua tulpină de COVID-19, nu a fost identificată pe teritoriul României. Ce arată primul studiu pe bază de secvenţiere

Compania Medlife a desfăşurat un nou studiu pentru a afla dacă Omicron, noua tulpină de COVID-19, a ajuns în Romnia. Experţii au reluat procesul de secvențiere a genomului SARS-CoV-2 și au anunţat primele rezultate obținute în urma analizării unui lot de 156 de probe.

Omicron, noua tulpină de COVID-19, nu a fost identificată pe teritoriul României. Rezultatele studiului Medlife

Probe analizate în această etapă a studiului desfășurat de divizia de cercetare MedLife conțin în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului.

Specialiștii MedLife anunță că nu există o tulpină românească a coronavirusului și că este nevoie să ne informăm din surse sigure cu privire la apariția unor așa zise noi tulpini de origine locală, notează Hotnews.

De asemenea, pe lotul analizat nu au fost identificate cazuri cu varianta Delta Plus, detectată de curând în România, detaliu care întărește faptul că această variantă nu are forță să se răspândească pe teritoriul țării.

Citeşte şi: Experţii guvernului britanic anticipează un val catastrofal provocat de Omicron. „Poate fi cel mai mare de până acum, sistemul de sănătate va fi copleşit de numărul de infecţii”

Reprezentanţii companiei medicale au mai precizat că vor continua secvențierea săptămânală a genomului virusului SARS-CoV-2 în vederea identificării noii tulpini Omicron pe teritoriul României.

Potrivit sursei citate, cele 156 de probe au fost selectate aleatoriu de către medici, fiind recoltate de la pacienți care provin din 19 orașe ale țării (Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara). Potrivit raportului , probele analizate conțin în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului, nefiind identificată o variantă românească a coronavirusului sau prezența noii tulpini Omicron pe teritoriul României.

„În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală.

În ceea ce privește noua tulpina Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României. Conform datelor publicate de OMS, această tulpină are mai multe mutații față de varianta Delta la nivelul genei S, fără a fi cunoscute, pentru moment, caracteristicile diferențiatoare și impactul asupra eficienței vaccinurilor”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

Omicron, noua tulpină de COVID-19, nu a fost identificată pe teritoriul României. Avertismentul specialiştilor despre varianta sud-africană care îngrijorează medicii

„Datele preliminare arată că tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpina Delta. În același timp, experții spun că eficiența vaccinurilor ar putea fi mai scăzută față de această tulpină, context în care va fi nevoie de o amplificare a eforturilor pentru detectarea timpurie și izolarea cazurilor cu noua tulpină din Africa de Sud. Aplicarea unei strategii corespunzătoare de secvențiere și de izolare a cazurilor ar putea contribui la oprirea răspândirii noi tulpini sau cel puțin la întârzierea apariției unui nou val al pandemiei”, a mai precizat Dr. Dumitru Jardan, conform Hotnews.

Citeşte şi: Cum a fost descoperită varianta Omicron şi cum a ajuns să zguduie lumea în doar o săptămână. Ce îi îngrijorează pe experţi la noua tulpină


loading...
Partenerii noștri