Cele mai mari GREŞELI pe care le fac românii care au centrale de apartament. Cum să evitaţi facturile uriaşe şi costurile de reparaţii

Experţii avertizează asupra celor mai frecvente greșeli pe care le fac românii atunci când îşi instalează centrala de apartament. Vă prezentăm ce trebuie să faceţi ca să economisiţi atât energie, cât și costuri de reparații mai târziu.

06 feb. 2022, 20:37
Cele mai mari GREŞELI pe care le fac românii care au centrale de apartament. Cum să evitaţi facturile uriaşe şi costurile de reparaţii

Greşelile pe care le fac românii care au centrale de apartament. Pentru a evita facturile mari la energie, dar şi costurile de reparaţii, evitaţi să faceţi aceste greşeli în momentul în care instalaţi sistemele de încălzire.

Greşelile pe care le fac românii care au centrale de apartament

Daniel Nezhad, expert și directorul retailerului online de radiatoare de designer UK Radiators, a dezvăluit care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac românii în momentul în care instalează centralele de apartament.

Citeşte şi Trucurile GENIALE ca să scazi factura la gaze. Cum trebuie setată centrala termică

În primul rând, trebuie să fim atenţi unde montăm boilerul de încălzire. Potrivit expertului, românii pot economisi bani la facturile de energie dacă amplasează un boiler într-un loc în care acesta va funcționa cel mai eficient.

Boilerul trebuie montat cel mai aproape de zonele din casă care au nevoie de cea mai mare parte a încălzirii, cum ar fi bucătăriile și băile. Dacă un boiler se află mai departe de aceste zone, va trebui să funcționeze mai mult timp pentru a „face să circule apa caldă către radiatoarele din aceste încăperi”.

Atenţie, este ilegal să instalați orice aparat cu gaz dacă instalatorul nu se află în „Registrul de siguranță a gazelor”. Mulţi români nu ţin cont de acest aspect şi pierd garanţia centralei.

Atenție la numărul elemenţilor de la calorifere. Potrivit experţilor din domeniu, mulţi români nu ţin cont de acest aspect. Un număr mai mic de elemenţi forţează sistemul de încălzire să muncească mai mult pentru a încălzi toate zonele din casă. Acest lucru ar putea crește semnificativ costul facturilor de energie.

„Un alt motiv pentru care acest lucru este problematic este faptul că este o chestiune importantă să instalați radiatoare suplimentare atunci când vă dați seama mai târziu că nu aveți suficiente, ceea ce ar putea însemna că trebuie să scoateți bani în plus pentru a repara zonele în care sunt instalate conducte și radiatoare noi”, a explicat Nezhad, potrivit EVZ. 

Radiatoarele funcționează la potențialul lor maxim atunci când sunt poziționate în locul potrivit. Căldura radiatoarelor poate deteriora țesăturile, cum ar fi pielea, astfel încât împingerea mobilierului mare, cum ar fi canapelele, comodelele sau alte unități, împotriva radiatoarelor va avea un impact semnificativ asupra capacității acestora de a încălzi suficient spațiul.

„Sistemul dvs. de încălzire va trebui să lucreze mai mult pentru a încălzi încăperea, deoarece căldura va fi absorbită de mobilier, ceea ce înseamnă că veți plăti mult mai mult la facturile de energie decât dacă ați lăsa căldura să circule liber”, a explicat expertul în domeniul încălzirii.

Caloriferele care sunt prea mici pentru o cameră reprezintă o altă „greșeală comună” pe care o fac oamenii. Un sistem de încălzire va trebui să lucreze „de două ori mai mult pentru a furniza suficientă căldură”.

„Dacă ați instala un radiator care are spațiul potrivit pentru dimensiunea camerei, nu ar trebui să îl țineți pornit atât de des, deoarece ar reuși să încălzească mai repede și mai eficient camera”, a atras atenția Nezhad, citat de The Express.

Foarte important este şi ca termostatul să fie amplasat în locul potrivit. Nezhad a spus că un „bun exemplu” de „așa, nu!” este cazul unui termostat amplasat în baie.

„Fiind o încăpere care are o temperatură atât de inconsistentă, aceasta îi va perturba citirile. Un alt exemplu este plasarea acestuia prea aproape de o fereastră, unde citirile ar fi probabil mai scăzute și, prin urmare, ar însemna că locuința dvs. este încălzită în mod inutil, iar, în consecință, facturile dvs. ar crește.

Se recomandă ca un termostat să fie amplasat în camera care este ocupată în principal în timpul perioadei de încălzire, care este, de obicei, camera de zi sau dormitorul principal. În acest fel, se poate colecta o măsură mai precisă a temperaturii aerului din încăperi, astfel încât încălzirea să funcționeze mai eficient”, a explicat Nezhad.

Citeşte şi Românii trebuie să aibă mare grijă la acest lucru. Modificarea făcută la centrala termică ce poate crește substențial factura la gaze!