Românii trebuie să aibă mare grijă la acest lucru. Modificarea făcută la centrala termică ce poate crește substențial factura la gaze!

Având în vedere probleme mari la rețelele de termoficare din marile orașe, tot mai mulți români iau decizia să își instaleze centrale termice în propriile locuințe.

31 oct. 2021, 10:33
Românii trebuie să aibă mare grijă la acest lucru. Modificarea făcută la centrala termică ce poate crește substențial factura la gaze!

Românii trebuie să aibă mare grijă la acest lucru. Trebuie amintit faptul că centrala se poate deteriora din cauza unei setări greșite. Centrala termică trebuie setată într-un mod corect pentru a te asigura că o să ai parte de o locuință încălzită pe toată perioada sezonului rece.

Românii trebuie să aibă mare grijă la acest lucru. Modificarea făcută la centrala termică ce poate crește substențial factura la gaze!

Cei mai mulți stabilesc o temperatură greșită. Iatâ câteva trucuri pentru a avea o temperatură optimă și costuri cât se poate de reduse.

Centrala termică trebuie să fie setată la o temperatură de aproximativ 23 de grade pe timp de noapte, iar pe timp de zi, este necesar să optezi pentru 20 de grade. Între timp, în momentele în care nu ești acasă, aparatul poate să fie setat la 17 grade pentru o funcționare cât mai bună, potrivit ideipentruacasă.ro.

Totodată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, cele mai mari creşteri fiind la Oradea, Arad şi Bârlad, se arată într-un comunicat al ANRE, transmis joi.

ANRE precizează că acesta nu este preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Din preţul final, primăriile decid care sunt subvenţiile acordate populaţiei.

Astfel, agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad se scumpeşte cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei. Termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei. Alte creşteri mari de preţuri vor fi la Moderncalor Botoşani – 94%; Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, 87% în cazul fiecărei centrale; Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani – 86% fiecare.

„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE.

Citește și: Interzis la centrale de apartament. Anunţ OFICIAL de la ministrul Mediului
„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie.

Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice.

Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprob゠de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, mai spun reprezentanţii reglementatorului.

Citește și: Vouchere pentru centrale de apartament 2021. Cine sunt românii care pot beneficia și care este valoarea tichetului