Cele mai multe universităţi îşi vor desfăşura cursurile online. La cazarea în cămine, s-ar putea solicita teste COVID negative

Cele mai multe universităţi din România îşi vor desfăşura cursurile exclusiv online, la fel şi cele mai multe dintre seminarii. În schimb, la lucrările practice şi la laboratoare va fi necesară prezenţa fizică a studenţilor, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu. Acesta a atras atenția că problema deschiderii căminelor studenţeşti este una extrem de acută, în unele cazuri fiind necesară prezentarea unui test COVID negativ.
Romania TV
08 sept. 2020, 13:19
Cele mai multe universităţi îşi vor desfăşura cursurile online. La cazarea în cămine, s-ar putea solicita teste COVID negative

În învăţământul universitar există o serie de particularităţi care diferenţiază acest nivel de învăţământ de învăţământul preuniversitar. Prima ar fi aceea a existenţei autonomiei universitare. Cea de-a doua ar fi faptul că în învăţământul superior avem ore de curs şi de aplicaţii. În învăţământul preuniversitar există ore. Cele mai multe universităţi, din această perspectivă, au luat decizia – la momentul la care vorbim, o să vedem ce se întâmplă până la deschiderea anului universitar -, de a derula exclusiv online partea de cursuri, de a derula în cea mai mare parte online partea de seminarii, iar aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte să se deruleze cu prezenţă fizică. Există şi alte universităţi, nu multe, care au luat deja decizia de a derula toată activitatea online. Este vorba mai ales de universităţile care nu au în planurile de învăţământ ore de laborator, lucrări practice sau proiect. Deci, este vorba despre universităţi care şcolarizează îndeosebi în programele de studiu încadrate în domeniul socio-uman”, a declarat pentru Agerpres preşedintele CNR.

Citeşte şi Liviu Pop: „Învăţământul din România nu este pregătit pentru sistemul hibrid. Este mult mai costisitor”

Sorin Cîmpeanu a atras atenția că o mare problemă la deschiderea cursurilor o va reprezenta redeschiderea căminelor studenţeşti. Unele universităţi, precum cea de Agronomie din Capitală, au decis să cazeze doar studenţi care vor prezenta la cazare un test COVID negativ.

A treia diferenţă este aceea că, în universităţile româneşti, în anul universitar trecut, au fost cazaţi aproape 100.000 de studenţi. În momentul de faţă, problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută. În primul rând, va trebui să cazăm mai puţini studenţi, pentru a asigura regulile de distanţare. În al doilea rând, unele universităţi, precum este cea pe care o conduc – USAMV Bucureşti, au decis deja că vor caza doar studenţi care vin cu un test COVID negativ. Discutăm de acoperirea costurilor de testare pentru studenţii USAMV Bucureşti care vor fi cazaţi. Gândiţi-vă că este vorba despre sume foarte mari pentru o singură testare. Cazarea se face în zilele de 28 şi 29 şi 30 septembrie. Deci, pe parcursul a trei zile, vor fi testaţi toţi studenţii care au cereri de cazare„, a susţinut Sorin Cîmpeanu, care este şi rector al Universităţii de Agronomie.

Citeşte şi AN ŞCOLAR 2020-2021. A început haosul, o şcoală dintr-o comună cu ZERO infectaţi a ajuns în scenariul ROŞU „din greşeală”

Potrivit acestuia, în universităţi există spaţii de învăţământ şi cercetare mult mai generoase decât în învăţământul preuniversitar.

A patra particularitate ar fi aceea că în universităţile româneşti şi în universităţi, în general, există spaţii de învăţământ şi cercetare mult mai generoase decât în învăţământul preuniversitar. Deci, să spunem că problema este mai puţin acută în universităţi decât în învăţământul universitar, însă rămâne extrem de complicată problema cazării studenţilor în căminele studenţeşti în condiţii de siguranţă„, a mai susţinut Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că cele mai multe universităţi îşi vor deschide porţile pe 26 septembrie şi pe 1 octombrie, însă există şi universităţi care vor deschide anul universitar pe 14 septembrie, odată cu învăţământul preuniversitar.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce setări trebuie să faci la Waze ca să ai scurtături noi către locurile favorite. Mulți șoferi nu știu de acest update 2025
Capital.ro
George Simion, în culmea fericirii. Viktor Orban, anunț istoric din Ungaria: Așa rămâne!
Playtech.ro
Care este cea mai apropiată stațiune din Grecia față de România? În 8 ore eşti pe plajă dacă pleci din Bucureşti
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Regulă nou în magazinele din România. Din 11 mai, se cere buletinul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
💣 în showbiz! Soțul celebrei creatoare de modă a dezvăluit că este gay, după 24 de ani de căsnicie 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare greșeală a lui Călin Georgescu. Americanii au dat verdict final: Nu poți nega
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
S-a aflat adevărul despre Tezaurul de la Coțofenești. Hoții au mărturisit în fața judecătorilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia