Prin rugăciune, intrăm în contact cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu alți sfinți. Mintea și inima noastră se contopesc cu textele liturgice care invocă ajutorul divin. Pentru ca rugăciunea să aibă efect, este bine să te rogi în liniște, fără a-ți lăsa gândurile să fugă în altă parte.
Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că rugăciunile de la miezul nopții sunt deosebit de puternice. „Aşa cum rugăciunile făcute noaptea de Apostolii Pavel şi Sila au deschis porţile temniţei, tot aşa şi rugăciunea făcută noaptea de către creştini poate deschide porţile Cerurilor”, susținea acesta. Mai mult, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea despre rugăciune că „este arma cea mai tare, vistierie care niciodată nu se goleşte, bogăţie nesecată, liman fără valuri, temelia păcii, rădăcină, izvorul, mama tuturor bunătăţilor, mai puternică decât o împărăţie”. Creștinii pot rosti la miezul nopții orice rugăciune doresc, însă, pe lângă aceasta, ei trebuie să citească psalmul 50 din Psaltire, apoi o catismă (care conține mai mulți psalmi).
Fecioara Maria este ocrotitoarea familiilor și a mamelor – așadar ori de câte ori cei dragi trec printr-un moment greu, rugăciunile către Maica Domnului îi pot călăuzi pentru a lua cea mai bună decizie sau pentru a depăși mai ușor un obstacol. Este necesară citirea timp de 40 de zile a acatistului, perioadă în care se ține post și se fac pomelnice în timpul Liturgiei. După citirea acatistului, se rostește rugăciunea „Preasfântă Împărăteasă, cu îngerii stai împreună și te rogi zicând: Împărate ceresc primește pe tot omul ce se roagă Ție și cheamă numele Meu întru ajutor, ca să nu plece nimeni de la fața mea neajutat și neascultat”. Această rugăciune poate fi spusă și de femeile care urmează să nască.
I se mai spune și Sfântul Nectarie Taumaturgul, adică Vindecătorul, și asta pentru că este cunoscut drept protectorul bolnavilor de cancer. Se spune că, în timpul vieții, se ruga pentru cei care-i cereau ajutorul și aveau loc multe minuni. Cei aflați în suferință pot găsi alinarea în acatistul Sfântului Nectarie, din care cităm: „O, preasfinte şi întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primeşte această puţină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor şi ajutător preaminunat scăpând şi către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinţi ne rugăm ţie: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia şi ticăloşia noastră. Vezi rănile sufletelor şi ale trupurilor noastre”.
… Malte Friese și Michaela Wänke, doi psihologi germani au realizat un studiu despre puterea rugăciunilor? Aceștia au analizat un grup de persoane, între care se aflau credincioși și atei, pe care i-au pus fie să se roage, fie să se gândească la orice altceva pentru 5 minute. Au constatat că persoanele credincioase care s-au rugat și-au îmbunătățit autocontrolul. Explicația cercetătorilor a fost faptul că oamenii interpretează rugăciunea ca o interacţiune socială cu Dumnezeu.
… cea mai veche rugăciune din lume este considerată cea lăsată de Mântuitorul Iisus Hristos în pilda vameșului și a fariseului? Ea se mai numește și rugăciunea lui Iisus sau rugăciunea inimii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”.