Cele mai sănătoase alternative pentru alimentele de post. Nutriționiștii avertizează: soia, strict interzisă

În plin post al Crăciunului, românii sunt tentați să consume tot felul de produse înlocuitoare, însă nu toate sunt și bune pentru sănătate. Nutriționiștii avertizează că soia, un înlocuitor al cărnii des întâlnit în vreme de post, ar trebui interzis din alimentație.

22 nov. 2023, 17:46
Cele mai sănătoase alternative pentru alimentele de post. Nutriționiștii avertizează: soia, strict interzisă
Cele mai sănătoase alternative pentru alimentele de post. Nutriționiștii avertizează: soia, strict interzisă

Există alternative sănătoase pentru alimente în perioada de post. Nutriționistul Mario Popescu a dezvăluit care sunt principalele alimente pe care ar trebui să le consumăm în perioada postului, dar și ce să evităm pentru a ne proteja sănătatea.

Citește și: Iahnie de fasole de post ca la mănăstire! Rețeta ieftină și delicioasă pe care măicuțele de la Agapia o prepară de peste un secol

Alternative sănătoase în perioadele de post

Mare parte din creștini au renunțat, pentru o perioadă de 40 de zile, adică de Crăciun, la toate alimentele pe bază animală. Este important, însă, să facem cele mai bune alegeri alimentare în această perioadă și să nu uităm că proteina animală trebuie înlocuită cu proteină vegetală de foarte bună calitate.

„În perioada postului, natura ne oferă fel de fel de alimente sănătoase, din care putem face diverse combinații, astfel încât să înlocuim proteina animală. Postul ar trebui să fie o perioadă de detoxifiere, dar foarte mare atenție la ce consumăm în această perioadă, pentru a nu ne face mai mult rău, decât bine. 

O să încep cu acest bol de fulgi de ovăz, o sursă bună de fibre, de carbohidrați, proteine și îi putem asocia cu lapte vegetal, de migdale, ovăz, de cocos. Eu chiar recomand să-l faceți în casă, pentru că cel din comerț vine la pachet cu mulți conservanți, e-uri. Cel de migdale se face foarte simplu: punem 50 de g de migdale la un litru de apă într-un blender și apoi strecurăm printr-o sită cu tifon. El poate fi consumat până la 4 zile, dacă e ținut în frigider”, a declarat Mario Popescu, în cadrul emisiunii Vorbește lumea, de pe Pro TV.

Pentru a obține o masă completă din toate punctele de vedere, dar mai ales nutrițional, Mario Popescu spune că trebuie să avem mereu în farfurie legume cu cereale. Astfel, vom avea nu doar de un gust extrem de bun, ci și multe fibre, vitamine, carbohidrați și proteine.

„Avem și fructe, pe care le putem adăuga peste terciul de ovăz sau le putem consuma ca gustare, înainte de masă cu jumătate de oră, o oră. Pentru a avea o proteină completă ar trebui să asociem o sursă de leguminoase, năut, mazăre, linte cu o sursă de cereale, orez integral sau paste integrale. Cea mai bună combinație este de a asocia orezul negru sau integral cu mazăre și legume, ardei roșu. Atunci avem o masă completă, plină de fibre, vitamină, carbohidrați”, a continuat nutriționistul.

Mai mult, chiar dacă soia se încadrează printre principalele alegeri alimentare ale românilor, când vine vorba de post, Mario Popescu îndeamnă oamenii să se ferească cât mai mult de acest aliment, oferind și câteva argumente pe măsură.

„Pastele integrale le putem face cu un sos de roșii și cu legume. Când asociem pastele cu legume, avem din nou o masă completă, dar la pachet vine și cu fibre, vitamine, minerale. Legumele le putem consuma la orice masă, sub orice formă, în afară de prăjite. Astfel, vom avea o masă plină de vitamine și minerale. Nu prea avem cum să ne îngrășăm, dacă consumăm aceste alimente. Soia, foarte mare atenție. Ea poate să perturba balanța hormonală, nu este recomandată bărbaților absolut deloc, iar femeilor le este recomandată în special după ce intră la menopauză”, a continuat specialistul.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești în Postul Crăciunului! Te va proteja de toate necazurile