Iahnie de fasole de post ca la mănăstire! Rețeta ieftină și delicioasă pe care măicuțele de la Agapia o prepară de peste un secol

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante și mai lungi posturi din an. Timp de 40 de zile credincioșii înlocuiesc mâncărurile ce conțin carne și produse de origine animală, cu produse de origine vegetală. Dacă și tu ții post și ai rămas în pană de idei, noi îți propunem astăzi o rețetă simplă, ieftină și delicioasă de iahnie de fasole ca la mănăstire.

21 nov. 2023, 23:12
Iahnie de fasole de post ca la mănăstire! Rețeta ieftină și delicioasă pe care măicuțele de la Agapia o prepară de peste un secol
Iahnie de fasole de post ca la mănăstire!

Iahnie de fasole de post ca la mănăstire! Noi am descoperit această rețetă fabuloasă la măicuțele de la Mănăstirea Agapia din Neamț și ne-am gândit că este perfectă pentru a o încerca în acest post.

Citește și Rețeta de post care te va face să te lingi pe degete! Chiftele de fasole, gata în doi timpi și trei mișcări

Iahnie de fasole de post ca la mănăstire!

Tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii de mai jos, iar la final vei obține cea mai bună iahnie de fasole pe care ai preparat-o vreodată.

Ingrediente: 

  • 350 de grame de fasole albă;
  • două cepe de mărime medie;
  • un morcov;
  • un ardei roșu mare;
  • o lingură de paste de tomate;
  • trei linguri de suc de roșii;
  • două foi de dafin;
  • un cățel de usturoi;
  • piper, sare, pătrunjel și ulei.

Mod de preparare: 

Pentru început trebuie să speli fasolea, pe care ai lăsat-o înainte la înmuiat peste noapte pentru a se găti mai rapid a doua zi și să o pui la fiert. Cât timp fasolea fierbe pregătește legumele. Curăță ceapa, ardeiul și morcovii, apoi toacă-le fin și călește-le într-o tigaie cu ulei încins.

După ce a fiert fasolea suficient, pune legumele călite, sucul de roșii și pasta de tomate. Adaugă și puțină zeamă din oala cu fasole și pune sarea, frunzele de dafin și lasă totul să fiarbă câteva minute.

La final oprește focul și adaugă pătrunjel proaspăt tocat.

Cu toții știm că la mănăstire sunt pregătite cele mai delicioase mâncăruri și de foarte multe ori gospodinele încearcă să reproducă rețetele măicuțelor chiar la ele acasă.

Însă, foarte multe românce se plâng că mâncarea nu are același gust.

Măicuțele de la Agapia spun că diferențele apar atunci când gospodinele nu cunosc toate secretele din spatele rețetei, iar pentru a ajunge la acel gust delicios al iahniei de fasole este important ca înainte să te apuci de gătit să lași fasolea la înmuiat cel puțin opt ore înainte.

Potrivit lor, această etapă scurtează semnificativ timpul de fierbere și contribuie la îmbunătățirea gustului mâncării.

Totodată, ele îți recomandă să adaugi o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care ai pus fasolea la înmuiat. Aceasta ajută la menținerea integrității boabelor și la reducerea timpului de fierbere.

Citește și Ardei umpluţi. Reţeta de post a măicuţelor de la Mănăstirea Prislop