Cei patru noi miniştri au depus jurământul de învestitură UPDATE

Tudorel Toader, ministrul Justiţie, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, Alexandru Petrescu, ministrul Mediului de Afaceri şi Mihai Tudose, ministrul Economiei au depus, joi după-masă, jurământul de învestitură. În cursul dimineţii de joi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcţie a celor patru miniştri propuşi de PSD.

23 feb. 2017, 06:59

UPDATE Ceremonia de învestitură a noilor miniştri a început la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Primul care a depus jurământul a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. A urmat Mihai Tudose, ministrul Economiei. Al treilea oficial care a depus jurământul a fost Alexandru Petrescu, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Ultimul ministru care a depus jurământul a fost Rovana Plumb, pentru portofoliul de la Fondurile Europene.

Klaus Iohannis le-a urat succes noilor miniştri şi le-a transmis să guverneze eficient, „în interesul României”.

După relativ puțin timp, ne întâlnim aici, în Sala Unirii, pentru prima remaniere guvernamentală. Dar circumstanțele sunt deosebite și cred că această mișcare este una bună. Doamnă ministru, domnilor miniștri, vă doresc succes, vă doresc un mandat bun. Înțeleg această remaniere, pe care mi-a propus-o prim-ministrul, ca o mișcare de întărire a echipei guvernamentale. Nu îmi rămâne decât să vă doresc mult succes, să reușiți să transformați acest Guvern într-o echipă puternică, care va face exact lucrul pe care îl așteaptă românii: să guverneze eficient, în interesul României și în interesul românilor. Vă doresc succes!„, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai anunţat că vineri va promulga legile de respingere a OUG 13 şi de aprobare a OUG 14 şi i-a spus premierului Grindeanu că astfel sunt întrunite ”toate condiţiile pentru a trece la normalizarea situaţiei”.

La ceremonia de învestitură de la Palatul Cotroceni au participat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu, membri ai Guvernului, precum și consilieri prezidențiali.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea lui Mihai Tudose în funcţia de Ministru al Economiei, decretul pentru numirea Rovanei Plumb în funcţia de Ministru delegat pentru Fonduri Europene, decretul pentru numirea lui Tudorel Toader în funcţia de Ministru al Justiției şi decretul pentru numirea lui Alexandru Petrescu în funcția de Ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a anunţat Administraţia Prezidenţială. 

De asemenea, şeful statului a semnat decretul pentru revocarea lui Alexandru Petrescu din funcția de Ministru al Economiei şi decretul pentru revocarea Mihaelei Virginia Toader din funcția de Ministru delegat pentru Fonduri Europene.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc joi, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni.

Premierul Sorin Grindeanu i-a transmis, joi dimineața, președintelui Klaus Iohannis propunerile de nominalizare pentru cele patru portofolii. Potrivit unui comunicat al Guvernului, propunerile au fost făcute ‘în conformitate cu prevederile art. 85 alin. (2) şi art. 106 din Constituţia României, republicată, precum şi cu cele ale art. 7 şi art. 10 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare”.

Alexandru Petrescu a fost mutat de la Ministerul Economiei la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, pe care îl gestiona ad-interim, după demisia lui Florin Jianu. Portofoliul Economiei va fi preluat de Mihai Tudose, care a mai ocupat acest post în ultimul cabinet al lui Victor Ponta, în decembrie 2014-noiembrie 2015.

Tudorel Toader, fost judecător al Curţii Constituţionale, va deveni ministru al Justiţiei, iar Rovana Plumb o înlocuieşte pe Mihaela Toader în funcţia de ministru delegat al Fondurilor Europene.

Potrivit agendei preşedintelui, publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis participă, joi, la şedinţa de bilanţ privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2016. Şedinţa este programată să înceapă la ora 11.00, la Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional din Bucureşti.

La reuniune sunt aşteptaţi să mai participe ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazăr, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, vicepreşedintele CSM, Cristian Ban, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, precum şi procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

CITEŞTE ŞI: Augustin Lazăr, despre Tudorel Toader: Am o părere bună despre un profesor profesionist