Cele patru scenarii în care Rusia poate lansa un atac nuclear, conform documentului aprobat de Putin în 2020: „Dacă un potenţial agresor atacă teritoriul nostru”

Rusia a declanşat războiul în Ucraina, iar starea de tensiune la nivel internaţional a crescut duminică, 27 februarie, atunci când preşedintele Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă a forţelor de "descurajare nucleară" ruseşti.

01 mart. 2022, 09:53
Cele patru scenarii în care Rusia poate lansa un atac nuclear, conform documentului aprobat de Putin în 2020: „Dacă un potenţial agresor atacă teritoriul nostru”

Potrivit autorităţilor din domeniul nuclear din Statele Unite, Rusia ar putea utiliza doctrina „first use”, adică o folosire a armelor nucleare pentru a speria un adversar astfel încât nici măcar să nu mai încerce să se apere, dar Kremlinul susţine că americanii prezintă greşit situaţia.

Vladimir Putin a aprobat în iunie 2020 o actualizare a „Principiilor de Bază ale Politicilor de Stat ale Federației Ruse privind Descurajarea Nucleară”, un document care afirmă că: „Federația Rusă consideră armele nucleare ca fiind exclusiv mijloace de descurajare”. În acest document sunt prevăzute 4 situaţii clare în Rusia poate folosi armele nucleare, potrivit Observatornews.

1. Primirea unor date de încredere despre o lansare de rachete balistice ce atacă teritoriul Federației Ruse și/sau a aliaților săi

2. Folosirea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva Federației Ruse și/sau a aliaților săi

Citeşte şi: Președinții a opt ţări UE cer acordarea imediată a statutului de țară candidată Ucrainei

3. Atac al unui adversar împotriva unor facilități guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse a căror perturbare ar submina acțiunile forțelor de răspuns nuclear

4. Agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale când însăși existența statului este în pericol

De-a lungul timpului, oficialii de la Moscova au ieşit din „graniţele” impuse de acest document şi au ameninţat cu folosirea armelor nucleare în situaţii care nu erau prevăzute în cele 4 puncte. Vladimir Putin a declarat că armele nucleare ruseşti sunt în scopuri pur „defensive”. „Doctrina noastră privind armele nucleare nu oferă posibilitatea unui atac preventiv. Conceptul nostru se bazează pe o contralovitură reciprocă. Asta înseamnă că suntem pregătiți să folosim arme nucleare doar când știm cu siguranță că un potențial agresor atacă Rusia, teritoriul nostru”, declara Vladimir Putin în urmă cu 4 ani.

Citeşte şi: Guvernul britanic şi cel francez anunţă sancţiuni suplimentare pentru Rusia, după discuţiile cu Biden şi liderii G7: „Vom urma orice cale pentru a asigura eşecul lui Putin în ambiţiile sale”