Președinții a opt ţări UE cer acordarea imediată a statutului de țară candidată Ucrainei

Președinții a opt ţări europene au cerut luni statelor membre ale Uniunii Europene să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată la UE și să deschidă discuțiile de aderare.

01 mart. 2022, 09:40
Președinții a opt ţări UE cer acordarea imediată a statutului de țară candidată Ucrainei

Președinții a opt ţări UE cer acordarea imediată a statutului de țară candidată Ucrainei.

„Noi, președinții statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, Republica Slovacă și Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească o perspectivă imediată de aderare la UE”, se arată într-o scrisoare deschisă publicată de Reuters.

Președintele Klaus Iohannis transmite marţi dimineaţă pe Twitter un mesaj prin care arată faptul că România sprijină total integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei în Uniunea Europeană.

”România sprijină total integrarea Ucrainei, la fel ca și integrarea Republicii Moldova și a Georgiei, în Uniunea Europa. Aceste țări sunt partenere cu familia europeană, iar România va face tot ce este posibil ca integrarea să devină o realitate”, a scris Klaus Iohannis.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat luni documentul prin care Ucraina cere să adere la Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Macron l-a sunat de urgenţă pe Putin. O oră şi jumătate au stat cei doi preşedinţi la telefon

Decizia vine după ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina este ”una dintre noi şi o dorim în UE”. Cu toate acestea, ea nu a oferit niciun orizont de timp pentru aderare.

”Avem un proces cu Ucraina care este, de exemplu, integrarea pieţei ucrainene în piaţa unică (…) Avem o cooperare foarte strânsă pe reţeaua energetică, de exemplu”, a afirmat von der Leyen, într-un interviu pentru Euronews.