Celebru scriitor pentru copii, mort de insuficienţă renală

Eric Carle, autorul celebrei cărţi pentru copii "Omida mâncăcioasă/The Very Hungry Caterpillar", a murit la vârsta de 91 de ani.

27 mai 2021, 12:45
Celebru scriitor pentru copii, mort de insuficienţă renală

Decesul îndrăgitului scriitor pentru copii a fost anunţat de familie. Fiul lui, Rolfe, a declarat pentru The New York Times că tatăl său a murit în Northampton, Massachusetts, de insuficienţă renală, în cursul zilei de duminică.

Celebru scriitor pentru copii, mort la 91 de ani

Cea mai cunoscută carte a sa prezintă povestea unei omizi lacome. Cartea a fost tradusă în 62 de limbi şi a fost vândută în 50 de milioane de copii.

Carle s-a născut în Syracuse, New York, şi a început să scrie cărţi pentru copii la sfârşitul anilor ’30. În 2019, el a declarat la BBC motivul pentru care a crezut că povestea este valabilă de cinci decenii.

Citeste si Anunţ dureros, a murit vocea crabului din Mica Sirenă. Samuel E Wright a fost celebru şi pe Broadway, în rolul tatălui leului Simba

Mulţi ani, eu şi editorul meu nu am ştiut de ce este atât de populară The Very Hungry Caterpillar. Dar cu timpul, am simţit că această carte este una a speranţei. Şi acest sentiment plin de speranţă a făcut din ea o carte de care cititorii de toate vârstele se bucură şi îşi amintesc„, spunea Rolfe.

Deşi avea un portofoliu bogat de lucrări, era foarte sărac

A absolvit „Akademie der bildenden Kunste„, prestigioasa academie de artă din Stuttgart. În 1952, cu un portofoliu bogat de lucrări, dar cu 40 de dolari în buzunar, Carle a revenit la New York. La scurt timp, a început să lucreze pentru New York Times ca ilustrator.

Cărţile lui Eric Carle sunt inspirate în primul rând din natură şi oferă copiilor şansa să înveţe mereu lucruri noi despre lumea care îi înconjoară.

Citeste si Bogdan Dumitrescu, fost redactor-şef la Pro TV, a murit la 53 de ani în urma unui infarct

Copiii se tem adesea de necunoscut. În cărţile mele încerc să combat această teamă şi s-o înlocuiesc cu o atitudine pozitivă. Copiii au o curiozitate instinctivă şi o tendinţă naturală către creativitate. Vreau să le arăt copiilor că a învăţa lucruri noi e ceva fascinant şi distractiv„, spunea Carle.

Carle a mai scris: „Brown Bear, Brown Bear, What do you see?”, „The Very Lonely Firefly”,  „The Very Quiet Cricket”.

S-a remarcat, de asemenea, ca un talentat ilustrator. A câştigat numeroase premii în calitate de autor de cărţi ilustrate pentru copii, printre care şi premiul I la categoria „Cărţi ilustrate” în cadrul „International Children’s Book Fair” din Bologna, Italia (1970).