Celebrul pianist Radu Lupu a murit. Angela Gheorghiu, în lacrimi: „Va rămâne un artist sublim şi unic”

Pianistul Radu Lupu a încetat din viaţă în locuinţa sa din Elveţia. Artistul în vârstă de 76 de ani a susţinut concerte alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai apreciaţi dirijori ai lumii.

19 apr. 2022, 09:23
Celebrul pianist Radu Lupu a murit. Angela Gheorghiu, în lacrimi: „Va rămâne un artist sublim şi unic”

Radu Lupu a murit din cauza mai multor afecţiuni de care suferea de mai mult timp. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Festivalului George Enescu, precum şi în presa occidentală.

„Am aflat cu tristeţe de moartea maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului George Enescu şi un muzician magnific”, este mesajul de pe pagina de Facebook a festivalului.

Conform aceleiaşi postări, „incredibilul pianist şi compozitor român a câştigat în 1967 marele premiu al Concursului internaţional George Enescu”.

„Maestrul Radu Lupu va rămâne pentru totdeauna în amintirea şi în inimile noastre – o adevărată legendă”, se mai arată pe pagina festivalului.

Citeşte şi: Mesajul transmis de Thalia către Nadia Comăneci: „Însemni atât de mult pentru mine”. Ce i-a răspuns românca

Celebrul pianist Radu Lupu a murit. Doliu în lumea artistică

Radu Lupu s-a retras din 2019, după ce a fost nevoit să anuleze mai multe concerte pe fondul stării sale precare de sănătate.

Soprana Angela Gheorghiu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că este profund întristată de trecerea în nefiinţă a legendarului pianist şi a dragului său compatriot, Radu Lupu.

“Va rămâne un artist sublim şi unic, prea puţin cunoscut în România, dar un geniu muzical de neîntrecut al acestei lumi”, a scris Angela Gheorghiu.

„Devastat să aflu că Radu Lupu ne-a părăsit. El a fost nu doar unul dintre cei mai mari, calzi şi profunzi muzicieni pe care i-am auzit vreodată, ci şi un om foarte bun, plin de compasiune, modest şi amuzant şi un prieten minunat”, a scris violoncelistul Steven Isserlis, pe Twitter.

Celebrul pianist Radu Lupu a murit. A studiat alături de Cella Delavrancea, una din prietenele intime ale Reginei Maria

Radu Lupu s-a născut la 30 noiembrie 1945, la Galaţi. La vârsta de 6 ani a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu, iar la vârsta de 12 ani debutează cu un program complet de muzică compusă de el însuşi. Urmează liceul la Galaţi. După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Braşov, Radu Lupu îşi continuă studiile la Bucureşti, cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea. La 16 ani, în 1961, primeşte o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, conform Hotnews.ro.

Radu Lupu a susţinut concerte alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai mari dirijori ai lumii. În 1972, pianistul cânta în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, şi cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Apoi, face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior intreprinde cu regularitate turnee in Europa, Statele Unite şi în Asia.

Citeşte şi: Constantin Enceanu a lansat o piesă tulburătoare dedicată lui Petrică Mâțu Stoian, bunul său prieten: „Petre al nostru nu mai cântă”


loading...