Celula jihadistă destructurată la Verviers voia să facă o BOMBĂ

Celula jihadistă destructurată la începutul lui 2015 la Verviers, în estul Belgiei, care prefigura comandourile ce au comis atentatele de la Paris și Bruxelles, dispunea de materialul necesar fabricării unei bombe, a fost dezvăluit la începutul procesului împotriva acestei celule, la Bruxelles.

09 mai 2016, 17:52
Celula jihadistă destructurată la Verviers voia să facă o BOMBĂ

După asaltul împotriva unei case la Verviers, în 15 ianuarie 2015, acompaniat de violente schimburi de focuri, forțele de ordine au descoperit în interior arme, muniții și produse chimice ce puteau servi la fabricarea a 4 kilograme de TATP, exploziv artizanal folosit la Paris și Bruxelles, a explicat magistratul Hendrickx, președintele Tribunalului corecțional de la Bruxelles.

Magistratul a detaliat minut cu minut intervenția polițiștilor, riposta imediată cu arme kalașnikov din partea celor care se aflau în acea casă, uciderea a doi dintre aceștia și arestarea lui Marouane El Bali, singurul supraviețuitor al asaltului.

Acesta din urmă a compărut luni alături de alte șase persoane arestate preventiv, în clădirea Palatului Justiției plasată sub efective de securitate sporite după atacurile teroriste din 22 martie de la Bruxelles, soldate cu 32 de morți.

Însă nouă dintre acuzați lipsesc de la acest proces, aflându-se, probabil, în Siria.

Marele absent de la acest proces este Abdelhamid Abaaoud, suspectat că a jucat un rol central zece luni mai târziu, în atentatele de la Paris (130 de morți) și care a fost ucis în timpul unui asalt al poliței la Saint-Denis (suburbie a Parisului). Ancheta a dezvăluit că el îi conducea pe membrii celulei din Verviers de pe teritoriul Turciei, apoi al Greciei.