Fortul 13 Jilava devine obiectiv turistic

Mai multe celule din Fortul 13 Jilava, unde au fost încarceraţi deţinuţi politici celebri, vor fi reamenajate în lunile următoare şi puse la dispoziţia vizitatorilor. Astfel, curioşii vor avea ocazia să vadă unde au fost chinuiţi Corneliu Coposu sau Corneliu Zelea Codreanu.

07 aug. 2013, 06:32
Fortul 13 Jilava devine obiectiv turistic

Patru celule din cadrul Fortului 13 Jilava, care a fost transformat în „Memorialul Jilava”, vor fi reamenajate şi deschise publicului, scrie ziarulring.ro. Două dintre celule, în care au fost torturaţi deţinuţi politici, ar putea găzdui întruniri sau proiecţii de filme.

Celelalte două „camere de suferinţă” vor păstra amprenta trecutului, vizitatorii putând astfel să vadă condiţiile în care au trăit cei care s-au împotrivit regimului comunist.

Printre numele importante care au ispăşit ani grei de închisoare aici se numără generalul Ion Antonescu, legionarul Corneliu Zelea Codreanu şi ţărănistul Corneliu Coposu.

Comandat, în anul 1882, de regele Carol I cu scopul de a proteja Bucureştiul, Fortul 13 Jilava a început să fie folosit, din 1906, ca închisoare. Pe parcursul a mai bine de jumătate de secol, aici au fost închişi participanţi la Răscoala din 1907, soldaţi din armata română, legionari, dar şi oameni politici.

Citeşte şi Închisorile storc banii de la buget. Află cât ne costă un deţinut în puşcăriile din România