Parlamentul Britanic respinge „la mustaţă” Brexitul fără acord. Theresa May cere amânarea Brexitului UPDATE

Deputaţii britanici au respins miercuri seara - cu 312 la 308 voturi - posibilitatea unui Brexit fără acord, informează BBC News.

RomaniaTV.net
13 mart. 2019, 19:19
Parlamentul Britanic respinge „la mustaţă” Brexitul fără acord. Theresa May cere amânarea Brexitului UPDATE

UPDATE: Comisia Europeană „a luat notă” de votul Camerei Comunelor în favoarea Brexit, anunţă Comisia Europeană, în timp ce negociatorul-şef european, Michel Barnier, a afirmat că statele membre UE continuă consultările prin intermediul României, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE. 

UPDATE: Absenţa unui acord de divorţ cu Uniunea Europeană ar putea necesita o amânare de mai lungă durată a Brexit-ului, a avertizat miercuri seară premierul britanic, Theresa May, în faţa deputaţilor de la Londra, relatează Reuters şi AFP.

„O scurtă amânare tehnică ne va fi acordată numai dacă avem un acord în loc”, a afirmat Theresa May.

Fără acord, va fi necesară „o amânare mult mai lungă”, a adăugat ea, după ce deputaţii au respins miercuri opţiunea unei retrageri fără acord, iar cu o zi înainte acordul de divorţ pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul.

UPDATE: Parlamentul britanic a adoptat miercuri o propunere pentru premierul britanic, Theresa May, de a exclude complet un Brexit „fără acord”, ceea ce primul-ministru afirmase că este imposibil de făcut, transmite Reuters.

UPDATE: Deputaţii britanici au respins miercuri seara – cu 312 la 308 voturi – posibilitatea unui Brexit fără acord, relatează BBC News.

Astfel, Camera Comunelor respinge cu doar patru voturi diferenţă un Brexit fără acord. Acest vot deschide calea pentru formularea unei cereri de amânare a ieşirii Marii Britanii de UE, informează agenţiile Reuters şi AFP.

Amendamentul A, prezentat de Caroline Spelman şi susţinut de parlamentari din mai multe partide, exclude un Brexit fără acord, în orice circumstanţă.

Votul de miercuri a avut loc după ce cu o zi înainte Parlamentul Regatului Unit a respins ultima versiune de acord privind Brexit-ul susţinută de guvernul de la Londra. Pentru acord – modificat faţă de versiunea din noiembrie anul trecut şi respinsă deja în ianuarie – au votat 242 de parlamentari, iar împotrivă 391. Înfrângerea suferită de premierul Theresa May a fost categorică, deşi mai puţin severă decât cea de la începutul anului, când au fost doar 202 de voturi în favoarea acordului şi 432 împotrivă, informează Agerpres.

În condiţiile în care parlamentarii au respins miercuri un Brexit fără acord, joi seara va urma un alt vot privind autorizarea guvernului britanic de a solicita o prelungire a validităţii Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care a fixat data retragerii pe 29 martie după o perioadă de negociere de doi ani.