Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată pentru a șaptea oară de la reţeaua electrică ucraineană

Centrala nucleară Zaporojie - ocupată de ruşi, în sudul Ucrainei - a fost decuplată din nou de la reţeaua electrică ucraineană, anunţă luni ocupaţia rusă, un incident care ar putea fi periculos şi care a devenit frecvent odată cu bombardamente în Războiul rus din Ucraina.

22 mai 2023, 11:02
Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată pentru a șaptea oară de la reţeaua electrică ucraineană

”Din cauza întreruperii liniei de înaltă tensiune Dniprovskaia (conectată la o centrală din regiunea Dnipro), Centrala Nucleară Zaporojie şi-a pierdut alimentarea exterioară cu electricitate”, anunţă pe Telegrakm administraţia rusă de ocupaţie.

Potrivit ocupaţiei ruse, reconectarea acestei linii electrice era în curs, iar generatoarele diesel de rezervă ale instalaţiei au fost pornite pentru a asigura temporar o funcţionare minimă a centralei.

Aceste generatoare au carburant pentru a funcţiona timp de mai multe zile.

”Nivelul radiaţiei în centrală este în normă”, precizează administraţia rusă, care are legături cu grupul public rus Rosatom.

Este a şaptea oară când acest complex nuclear uriaş este decuplat de la reţeaua electrică, de când a fost ocupat de către ruşi, la 4 martie 2022.

Citeşte şi: Rusia acuză NATO de implicare directă în război, dacă livrează avioanele F-16 Ucrainei

Precedenta întrerupere, care a avut loc la începutul lui martie, a fost cauzată de un val de atacuri ruseşti cu rachetă, potrivit operatorului public ucrainean Energoatom.

Alimentarea externă a fost restabilită atunci după câteva ore.

Centrala Nucleară Zaporojie – care producea înainte de război 20% din energia ucraineană – a continuat s funcţioneze în primele luni ale ofensivei ruse, în pofida unor perioade de bombardament, după care a fost oprită în septembrie.

Niciunul dintre reactoareke de tip VVER-1000 din perioada sovietică ale Centralei Nucleare Zaporojie nu generează electricitate, însă instalaţia rămâne conectată la sistemul energetic ucrainean şi consumă electricitate produsă de acesta pentru propriile nevoi, şi anume pentru a asigura răcirea reactoarelor.

Citeşte şi: Zelenski: Să nu uităm ce s-a întâmplat, pe cine am pierdut şi că trebuie să fim puternici. Tirania îşi schimbă forma, dar ucide la fel de brutal – VIDEO