Rusia acuză NATO de implicare directă în război, dacă livrează avioanele F-16 Ucrainei

Transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina ar ridica întrebări cu privire la implicarea NATO în conflict, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, într-un mesaj publicat luni dimineaţa.

22 mai 2023, 09:06
Rusia acuză NATO de implicare directă în război, dacă livrează avioanele F-16 Ucrainei

“Nu există nicio infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina şi nici numărul necesar de piloţi şi de personal de întreţinere nu există”, a precizat Antonov într-un mesaj pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei. “Ce se va întâmpla dacă avioanele de luptă americane vor decola de pe aerodromurile NATO, controlate de „voluntari” străini?”

Vineri, Statele Unite au afirmat că le vor permite aliaţilor lor occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă avansate, inclusiv avioane F-16 de fabricaţie americană. Trupele americane îi vor antrena şi pe piloţii de la Kiev să folosească avioanele. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Joe Biden că avioanele nu vor fi folosite pentru a se pătrunde pe teritoriul Rusiei.

Antonov a notat că orice atac al Ucrainei asupra Crimeei ar fi considerat un atac împotriva Rusiei.

„Este important ca Statele Unite să fie pe deplin conştiente de răspunsul Rusiei”, a spus Antonov, potrivit News.ro.

Citește și: Joe Biden transmite liderilor G7 că urmează să autorizeze livrările de avioane de luptă F16 către Ucraina. Mircea Geoană: Următoarele şase luni vor fi decisive