Centrala Zaporojie, la un pas de o catastrofă nucleară, după un atac direct cu drone. Șeful AIEA: „Au lovit de cel puțin trei ori”

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că au avut loc trei lovituri asupra centralei nucleare Zaporoji, fără a preciza ce parte implicată în conflict a lansat atacul.

08 apr. 2024, 22:26
Centrala Zaporojie, la un pas de o catastrofă nucleară, după un atac direct cu drone. Șeful AIEA: „Au lovit de cel puțin trei ori”
Centrala Zaporojie, la un pas de o catastrofă nucleară

Potrivit șefului AIAE, Rafael Gross, a anunțat că duminică am fost aproape de un accident nuclear, după ce mai multe drone au atacat centrala necleară Zaporojie, situație ce a pus siguranța internațională în pericol.

„S-a întâmplat ceva foarte serios ieri la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Am avut o serie de atacuri coordonate ce au avut ca ţintă centrala nucleară, realizat prin drone, ce au lovit de cel puţin trei ori sau au lovit cel puţin trei ţinte ale centralei: un reactor, un acoperiş şi alte două locuri.

A fost un incident ce a pus siguranţa internaţională în pericol. A fost un şoc uriaş. Puteau să fie mai multe consecințe”, a declarat Rafael Grossi.

Citește și: Zelenski face un anunţ înfricoşător: „Fără ajutorul SUA, blocat în Congres, Ucraina va pierde războiul”

Centrala nucleară din Zaporojie este ocupată de trupele rusești din primăvara anului 2022 și este supusă periodic bombardamentelor, pentru care Ucraina și Rusia se acuză reciproc.

Rosatom precizează, într-un comunicat, că nicelurile de radiații la centrală sunt normale și că nu există daunse serioase. Comunicatul afirmă că primul atac a lovit în jurul prânzului o zonă din apropierea cantinei, rănind trei membri ai personalului, dintre care unul grav.

După 30 de minute, o dronă a atacat o zonă de încărcare, iar o alta a locit ulterior domul reactorului nr.6 al centralei, potrivit comunicatului.

AIEA, care are experți la fața locului, a declarat că a fost informată de administrația centralei că o dronă a explodat la locul centralei și că informațiile sunt „concordante” cu observațiile AIEA.

Citește și: Soldaţii ucraineni acuză Rusia de atacuri cu gaze chimice „aproape zilnice”

Directorul Rafael Grossi a declarat că ambele părți ar trebui să se abțină de la acțiuni care „pun în pericol securitatea nucleară”.

Rosatom „denunţă categoric atacul fără precedent asupra siturilor centralei nucleare şi infrastructurii sale”, şi face apel la Grossi şi la guvernele UE să reacţioneze imediat la ameninţarea faţă de siguranţa centralei.

Centala Zaporojie, cea mai mare din Europa și aflată aproape de linia frontului, are șase reactoare VVER-1000 V-320 de concepție sovietică, pe bază de uraniu 235 și răpite cu apă.

În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.