Centralele de apartament ar putea fi interzise. Decizia care ar afecta milioane de familii

Centralele de apartament ar putea fi interzise în România și în toată Europa, dacă vor fi respectate recomandările rezultate în urma unui studiu realizat la nivel european pentru reducerea emisiilor din sectorul de încălzire.

04 feb. 2019, 06:29
Centralele de apartament ar putea fi interzise. Decizia care ar afecta milioane de familii

Potrivit acestui studiu, emisiile de carbon din încălzirea rezidenţială pot fi diminuate semnificativ dacă autoritățile din Europa vor accepta interzicerea de noi instalații de încălzire pe gaze, cel mai târziu până în 2030.

Studiul îi aparțin academicianului Brian vad Mathiesen, un cercetător specializat în sistem inteligente de energie din cadrul Universității Aalborg din Danemarca. El este coordonatorul principal al Heat Roadnap Europe, un proiect finanţat de Uniunea Europeană, cu scopul de a dezvolta o strategie europeană în acest domeniu.

Proiectul a analizat sistemele de încălzire din 14 ţări membre ale Uniunii Europene, printre care şi România. Vad Mathiesen susține că 50-70% din gospodăriile din Uniunii Europene ar putea avea încălzire și apă caldă mai ieftină, prin intermediul reţelelor de termoficare.

Data la care ar trebui interzise centralele termice și boilerele pe petrol și gaze ar trebui inclusă în strategia europeană 2050 pentru emisii scăzute de dioxid de carbon.

Profesorul consideră, însă, că 2030 ar putea fi un termen limită pentru instalarea de noi cazane pe gaz.

O astfel de interdicţie ar face gazele disponibile pentru utilizarea în scopuri mai valoroase decât încălzirea.

Cu toate acestea, majoritatea ţărilor europene vor în prezent să extindă sistemele de furnizare a gazelor, nu să le reducă, conform Euractiv.