Centralele de apartament, INTERZISE până în iunie 2022. Anunţ oficial de la Ministerul Mediului

Ministrul Mediului a anunţat că centralele individuale din blocurile noi ar putea fi interzise „probabil până în mijlocul anului".

10 ian. 2022, 23:16
Centralele de apartament, INTERZISE până în iunie 2022. Anunţ oficial de la Ministerul Mediului

Centralele de apartament din blocurile noi vor fi interzise în acest an, a anunţat ministrul Mediului. „Voi propune coaliţiei de guvernare în luna ianuarie, o reglementare nouă, adică o interdicţie de centrale individuale în blocurile noi nu este un capăt de ţară, chiar dacă foarte mulţi dintre noi în blocurile noi apar nişte situaţii trebuie imediată. Sunt deja oraşe unde se recomandă în primul rând conectarea la sistemul de distribuţie a energiei termice, după care varianta aceasta cu centrale la nivel de scară măcar sau, dacă nu, la nivel de bloc. Deci nu este o noutate. Bucureştiul este oraşul care doar aşa poate să trăiască”, spune la Digi24 Tanczos Barna.

Centralele de apartament, interzise din 2022 în blocurile noi. Specialist: Nu vă mai montaţi centrale pe gaz, va fi mai scump decât energia electrică
El precizează că interdicţia centratelor individuale în apartamentele din blocurile noi ar putea fi instituită „probabil până în mijlocul anului”.

„Dacă va fi proiect de lege, va trebui să treacă de Parlament. Dacă va fi ordonanţă de urgenţă, o să apară un pic mai devreme, dar, încă o dată, nu se va interveni peste cele care sunt deja autorizate şi sunt la locuinţele individuale nou construite. În locuinţa individuală n-ai altă variantă decât varianta centralei pe lemne sau pe gaz, electrică, individuale. Astăzi, România nu este pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică. Dar ar trebui să îşi propună. Sunt conştient de faptul că pentru acest lucru este nevoie de dezvoltare reţelelor, care necesită investiţii uriaşe şi timp de ordinul zecilor de ani”, adaugă ministrul Mediului.

Proprietarii de mașini vechi ar putea primi bani să-și ducă mașinile la Remat, fără să fie obligați să-și ia altele noi

Proprietarii mașinilor vechi ar putea primi un bonus de la stat și de la autoritățile locale pentru a-și radia automobilele, fără să fie obligați să-și cumpere altele noi, așa cum se întâmplă în programul „Rabla”. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus la Digi24 că măsura ar putea intra în vigoare chiar din acest an.

INDEMNIZAŢII de creştere a copilului 2022. Mii de mame primesc cuantumul minim, de 1250 de lei. Ce se întâmplă cu stimulentul de inserţie în acest an
Ministrul a spus că va vorbi cu asociațiile de orașe, comune și consilii județene pentru a găsi modalități de colaborare între acestea și Fondul de Mediu, pentru a-i încuraja pe proprietarii de mașini vechi să renunțe la ele. Barna a spus că s-a inspirat după modelul implementat anul trecut în Sfântu Gheorghe, unde proprietarii de „rable” au primit un bonus de 3.000 de lei pentru a le lua de pe spațiul public și de a le casa.

Tanczos Barna spune că sistemul ar urma să intre în vigoare din acest an, chiar înainte de jumătatea anului, și că AFM ar putea acoperi 1.500 de lei din acest bonus pentru fiecare mașină radiată.